Gradonačelnik Južne Mitrovice hoće da upravlja "ujedinjenom Mitrovicom" 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Nakon ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića zbog, kako je naveo, uvođenja „anticivilizacijskih“ taksi i „pokušaja ubistva“ Milana Radoičića, oglasio se gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri sa zahtevom upućenim kosovskoj vladi da on upravlja „ujedinjenom Mitrovicom“.

„Zahtevam da kosovska vlada preduzme sve neophodne pravne radnje kako bi se odmah ukinula odluka o podeli Mitrovice na dve opštine“, napisao je Bahtiri na svom Fejsbuk profilu, a prenosi Kossev.

Bahtiri je naznačio da grad Mitrovica sada treba da bude jedna opština, tj. kako je rekao, „onako kako je uvek bilo“, kao i da bi, u ovoj situaciji on upravljao „ujedinjenom Mitrovicom“.

Na danas održanoj vanrednoj sednici opštine Severna Mitrovica gradonačelnik Goran Rakić podneo je ostavku, a Skupština je potpisala Deklaraciju o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucionalnih odnosa sa institucijama u Prištini.

Iste odluke doneli su i gradonačelnici i skupštine preostale tri opštine.

Da podsetimo, veliki broj građana Kosovske MItrovice okupio se danas na protestu protiv taksi koje je uvela kosovska vlada. Učesnici mirnog protesta poručili su da se Srbi na Kosovu ne mire sa odlukama i potezima Prištine koji ugrožavaju njihov opstanak na tom prostoru.

Ranije u toku dana, portparolka Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je da Vlada Kosova mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH i dodala da su ove mere provokativne i uvredljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari