Ostavke u opštinama na severu Kosova 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Čelnici Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka podneli su danas posle ostavke vanrednih sednica skupština opština sa srpskom većinom na severu Kosova.

Očekuje se ostavka predsednika opštine Zvečan, prenosi RTS. Ostavke su do sada podneli gradončelenik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je ranije da će svi gradonačelnici četiri srpske opštine podneti ostavke, o čemu su ga oni i obavestili. „Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava“, rekao je Đurić za televiziju Hepi. Sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposavću, i sve sudije i radnici tih sudova prestali su sa radom danas u 9 sati, solidarišući se sa građanima i protestima koji su organizovani zbog mera Prištine i kršenja ljudskih prava Srba na KiM.

Haradinaj bez komentara

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije danas želeo da komentariše ostavke gradonačlenika opština na severu Kosova, dok je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji takvu odluku nazvao ishitrenom i pozvao građane na uzdržanost, prenosi RTK.

Haradinaj je novinarima rekao da će se o situaciji na severu izjasniti sutra, dok danas ima druge obaveze.

Ostavka četiri gradonačelnika opština na severu Kosova je nagla odluka i štetna za građane ovih opština, kao i za odnose među zajednicama na Kosovu. Pozivam sve građane severa na uzdržanost, smirenu i uravnoteženu reakciju na situaciju koja je nastala u proteklih nekoliko dana, rekao je Veselji.

Kosovo će nastaviti da ulaže maksimum da poboljša međuetnički suživot unutar zemlje i jača stabilnost i dobrosusedske odnose u regionu, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom na everu Kosova podneli su jutros ostavke zbog odluke Prištine da se na robu iz Srbije plača carina od 100 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari