Malarija, pa grip u proleće 1938. u Jugoslaviji 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Aprila 17. pre tačno 80 godina jedna od vesti u jugoslovenskoj dnevnoj štampi bila je da se u zemlji pojavila epidemija gripa.

Malarija, pa grip u proleće 1938. u Jugoslaviji 2List Vreme tog dana piše da su bile dve upadljive faze ovog proleća 1938. godine, a da je prva bila izrazito topla sredinom marta. Tada se naglo pojavila malarija.

„Mi smo već bili zadovoljni i mislili smo da možemo radosno zabeležiti da smo ove sezone ostali bar bez gripa. Jer gripa zimus nije bilo, barem ne u njegovom pravim obliku, u vidu epidemije“, navodi se u tekstu Vremena i dodaje da je grip došao sa naglim zahlađenjem u aprilu.

Prve dve nedelje tog meseca, kako se dodaje, pojavila su se po kućama, u čitavim porodicama, radionicama, fabrikama, kancelarijama i školama, vrlo česta oboljenja tipičnog gripa. Najčešće je zabeležen karakter lakšeg oboljenja, često i bez povišene temperatur, a komplikacija od gripa uglavnom je bilo na plućima.

Tog dana Vreme donosi i izveštaj sa jučerašnje proslave Vrbice u Beogradu na celoj strani uz dosta fotki.

Malarija, pa grip u proleće 1938. u Jugoslaviji 3

Malarija, pa grip u proleće 1938. u Jugoslaviji 4Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

I Pravda je izvestila o proslavi Vrbice, ali na naslovnoj strani kao glavne tekstove izdvaja vesti iz sveta – „U Rimu se već vode pregovori o zaključenju Zapandnog pakta“ i da je u Sjedinjenim Državama počela kampanja za parlamentarne izbore.

Sneg je u aprilu te godine iznenadio mnoge građane Jugoslavije, te je i jedan od naslova ovog dana bio da su snežni smetovi u Sandžaku i Crnoj Gori sprečili saobraćaj na drumovima.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.