Foto FoNet Marija Djokovic

Jedino su u Vojnom sindikatu Srbije bili dovoljno hrabri da izađu u javnost i zbog toga se i nalaze u ovoj situaciji – kaže za Danas penzionisani brigadni general Sreto Malinović, reagujući na to što je predsedniku Vojnog sindikata Srbije oduzet čin, a protiv generalnog sekretara pokrenuta istraga disciplinske odgovornosti.

Malinović, koji vodi Odbor za bezbednost, odbranu i vanredne situacije opozicione Demokratske stranke ističe da se represijom nad članovima Vojnog sindikata zapravo šalje poruka svima koji bi izašli u javnost sa informacijama o malverzacijama ljudi na vlasti.

– Vojni sindikat je ukazivao na, slobodno mogu da kažem, kriminalan način na koji su korišćena sredstva u vojsci i zbog toga žele da ih utišaju. Inače oni su samo izlazili u javnost sa stvarima koje svi znaju, ali retko ko govori – navodi Malinović. On dodaje da Vojni sindikat Srbije u ovom trenutku ne sme da ostane usamljen, pošto se radi o sistemskom urušavanju sindikata.

– Ovo je veliki test za sindikalne organizacije, kao i za novo vojno rukovodstvo. Ovde imamo otvorenu represiju nad ljudima koji talasaju – ističe Malinović. Odgovor imaju spreman u Policijskom sindikatu Srbije. Oni će predložiti veliki protest kao reakciju na represiju članova Vojnog sindikata.

– Svako ko istinski zastupa radnička prava mora izaći na ulicu – decidan je Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije. Kako ističe Mijailović, predsednik Vojnog sindikata Novica Antić ispašta zbog jedne rečenice koju je izgovorio na protestima: „U evropskim zemljama korumpirane političare bacaju u smeće“.

– Izgleda da se neko prepoznao u toj rečenici. Uzgred, sumanuto je goniti Novicu Antića kao pojedinca, kada je on sve što je rekao, učinio to u ime Vojnog sindikata – navodi Mijailović, ponavljajući da se radi o poruci svima koji kritikuju rad vojnog rukovodstva.

Podsetimo, predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić ostao je bez čina, a samim tim i mesta u službi, nakon što je Viši vojni disciplinski sud našao da je svojim izjavama na protestima sindikata narušio ugled vojsci. Kazna Višeg vojnog suda, bila je drastično oštrija od one koju je početkom godine doneo Vojno-disciplinski sud u Nišu. Tada je vojni sud odlučio da Antića zbog nastupa na protestima sindikata vrati u niži čin.

Svega nekoliko dana nakon što je u javnosti objavljeno da je Antić ostao bez čina, pojavila se i vest da je izdata naredba da se pokrene istraga disciplinske odgovornosti protiv generalnog sekretara sindikata Predraga Jeftića. On se sumnjiči da je intervjuom portalu lista Kurir naneo štetu ugledu vojske.