Manifestacija "Dunav je moje more" sutra na Kusjaku 1Foto: TOON

Turistička organizacija opštine Negotin svake godine, ako izuzemo prošlu kada je manifestacija iz razumljivih razloga izostala, organizuje zanimljiv program na Kusjaku, na obali Dunava.

Toga dana Dunav i “zvanično” postane more Negotinaca koji dan provedu u različitim takmičenjima i druženju. Pripreme za ovogodišnju manifestaciju “Dunav je moje more” su u završnoj fazi, a sutra će na kusjčakoj plaži biti održano takmičenje u pecanju za decu do 14 godina, pripremanju riblje čorbe i  u veslanju.

– Udruženje sportskih ribolovaca „Timok“ Negotin u okviru programa „Dunav je moje more“ organizuje ovu aktivnost na Кusjaku. Članovi udruženja obeležiće stazu, edukovati takmičare o pravilima pecanja i brinuti o njihovoj bezbednosti tokom samog takmičenja.Po propozicijama takmičenja peca se dva sata, ulov se meri i vraća u Dunav. Svi učesnici na dar dobijaju godišnju dozvolu za pecanje, a najbolji pehar i diplome. Takmičenje poćinje sutra u 8 časova ujutru, a proglašenje  pobednika planirano je za 12 časova – kažu u Turističkoj organuzaciji opštine Negotin.

Ni ovogodišnja manifestacija neće proteći bez tradicionalnog takmičenja u pripremanju riblje čorbe odnosno “Kusjačkog kotlića”. Organizatori nam kažu da će takmičenje kulinara početi tačno u podne, a nakon što žiri bude ocenio pripremljene kotliće, riblja čorba će biti besplatno ponuđena na degustaciju posetiocima programa “Dunav je moje more”.

– Prema propozicijama, organizator obezbeđuje glavni sastojak riblje čorbe, kao i drva za spremanje kotlića, dok su za ostale namirnice i „kulinarske tajne“ zaduženi sami takmičari – pojašnjavaju pravila kulinarskog nadmetanja ljudi iz TOON-a, dodajući da će pobednik “Kusjačkog kotlića” biti poznat sutra u 17 sati.

Dunav u blizini Kusjaka nije olimpijsko borilište, ali će se sutra na njemu u veslanju nadmetati svi koji to požele. Organizatori su obezbedili kanue sa veslima, a na veslačima je samo da se prijave za takmičenje.

Za sve one kojima nedostaje takmičarskog duha od podneva do 17 časova, na svakih sat vremena biće organizovana vožnja katamaranom na Dunavu. Obezbeđeno je i više besplatanih autobuskih polazaka iz Negotina do Kusjaka i natrag, a organizatori se nadaju da će učesnika kako u takmičenjima, tako i posmatača programa biti više nego 2019. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.