Kad je Dunav bio more... 1Foto: TOON

Možda nije širok kao more i voda nije slana kao morska, ali ako zanemarimo te sitnice, Dunavu kod Kusjaka ništa ne fali. I to godinama potvrđuju Negotinci, koji umeju da kažu da je Dunav njihove more.

Pod ovim sloganom – Dunav je moje more, opštinska turistička organizacija Negotin pripremila je celodnevni program na kusjačkoj plaži. Dobitna kombinacija je bila: red takmičenja, red vožnje Dunavom, rashlađivanje kupanjem ili hladnim pićem, degustacija riblje čorbe, pa ispočetka. I tako do mraka.

Najmlađi su bili najrevnosniji. Njih desetoro, jedna devojčica branila je boje ženskoga pola, poranilo je i zabacilo štapove. Mlađahni sportski ribolovci, nijedan nije imao više od 14 godina, ribolovom su „zarazili“ dede, tate, stričevi…. Devetogodišnjoj Miji Popović, koja je upecavši 31 ribu osvojila treće mesto pecanje je zabavno i naučila ga je od tate. Neki od takmičara imali su pravilo: bacati što više hrane u vodu i imati crva na udici, a porodična tradicija sportskog ribolova doprinela je da sedmogodišnji Dejvid Barbojević, koji živi u Beču, bude pobednik. Njegov ponosni deda, Dragan Barbojević, ponosno objašnjavajući uspeh unuka naglašava da je reč o porodičnom nasleđu.

Ulovljena riba vraćena je u vodu, a za „Kusjački kotlić“ takmičenje u pripremanju riblje čorbe, organizator je obezbedio drugu. Za one tajne sastojke takmičari su se pobrinuli sami. Na kulinarski megdan tačno u podne, kao u čuvenom vesternu, izašlo je 16 ekipa. Start je za svakoga bio isti – ribu i drva za vatru obezbedio je organizator, a sve ostalo bilo je na takmičarima. Uzavreloj atmosferi doprinela je tropska dnevna temperatura, vatra I krčkanje kotlića. Jeste bilo takmičenje, ali pravo sportsko ocenjuje jedan od članova žirija „Kusjačkog kotlića“ Dejan Rančić, profesionalni ribar i predsednik Udruženja privrednih ribara Donje Podunavlje iz Donjeg Milanovca.

– Nijanse su odlučivale. Neke su možda bile manje slane, neke kiselije, negde je bilo više povrća. Degustirali smo više puta, sužavali izbor i došli do najbolje tri. I verujte, pobedničke čorbe mogu rame uz rame da stanu sa čorbama na takmičenjima u Velikom Gradištu ili Golupcu, gde bude i preko 150 ekipa – objašnjava Rančić, koji je predsedavao žiriju i na „Golubačkom kotliću“.

Ovogodišnji „Kusjački kotlić“ na njega je ostavio poseban utisak:

– Ovde sam prvi put, prijatno sam iznenađen, dobra organizacija, takmičarima jeste bila važna pobeda, ali je ovo bilo pravo sportsko nadmetanje uz iskrena čestitanja pobednicima na kraju.

Uz Rančića, u žiriju su bili vitez kulinarstva Staniša Kržanović sa Miroča i ugostitelj Ivan Nikolić, nakon nekoliko krugova degustacije i eliminacije procenili su da je ekipa „Od srca srcu“ zakuvala najbolju čorbu.

– Treći put sam pobedio na Kusjaku. Jeste najvažnije učestvovati i nije bitno ko je pobednik, ali nam je svima ista misija, da pozlatimo ovaj Dunav i da ovde na Kusjaku budemo svaki dan i leti, a što da ne i ostalim godišnjim dobima – rekao je novinarima nakon pobede Dragiša Prvulović, koji je sa unucima Dejanom I Nikolom činio ekipu „Od srca srcu“ poželevši da sledeće godine na kusjačkoj plaži bude još više Negotinaca i njihovih gostiju.

Ekipa „Portiklica 2“ skuvala je čorbu za drugo mesto, a treće je pripalo ekipi „Perke“.

– Svi koji su kuvali mogu da se ožene ponovo, imaju velike šanse – kroz osmeh je prokomentarisao vitez kulinarstva Staniša Kržanović.

Kusjačke kotliće nisu zgotovili profesionalci, već ljubitelji ribljih čorbi. Nisu bili prezačinjeni po ugledu na mađarske sa dosta aleve paprika. Neki su imali tajne sastojke koje nisu želeli da otkriju, a ona koju su podelili sa nama je da je tajna dobrog kotlića što više vrsta ribe, to je čorba bolja.

– U Sipu kod Kladova se riblja čorba sprema sa rasolom od kupusa, u Donjem Milanovcu preovladava nana i mirođija, u Tekiji je čorba ljuta, a ovde su je sa uživanjem kuvali ljubitelji riblje čorbe – kazao nam je Dejan Rančić.

Priliku da osim žirija, degustiraju takmičarske riblje čorbe imali su posetioci programa „Dunav je more more“ a prazni kotlići potvrdili su kulinarsko umeće takmičara.

Dunav kod Kusjaka možda nije baš u skladu sa olimpijskim pravilima, ali je bio sasvim dobar da se u veslanju kanuima oproba šest posada. U uzbudljivom finalu „Red danger“ Veljka Ranđelovića i Mladena Antića pobedila je „Tekiju“ Dragana Modrića i Slobodana Milojkovića, dok je bronza pripala Igoru i Viktoru Stankoviću.

Besplatna vožnja katamaranom Dunavom bila je popularna i ove godine, pa je bilo i onih koji su ostali bez mesta na brodiću. Za one spremne na avanturu bila je tu vožnja daskama sa veslima koje je obezbedila asocijacija „Lazarus“ iz Donjeg Milanovca ili da se oprobaju u gađanju lukom i strelom. Svi zainteresovani za ovu drevnu veštinu mogli su da saznaju nešto više od Danijela Arsića iz Viteške družine „Pogani“ koja okuplja zaljubljenike u srpsku srednjovekovnu istoriju. Nekima je bilo dovoljno da jednostavno uživaju na plaži u pravom letnjem danu, pokazujući da i Dunav može da bude more.