Marš u Prištini povodom Dana nestalih 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Pod motom „20 godina čekanja, bola i ponosa“ i maršom u Prištini danas se na Kosovu obeležava Međunarodni dan nestalih osoba.

Tokom dana u Prištini će biti održan marš od Trga Zahir Pajaziti u centru Prištine do Obeliska nestalih, koji se nalazi u neposrednoj blizini Skupštine Kosova, gde će predstavnici institucija i članovi porodica položiti vence.

Današnjoj manifestaciji je prethodilo održavanje okruglih stolova na temu nestalih i obaveza institucija Kosova i međunarodne zajednice na rasvetljavanju sudbine nestalih.

Istovremeno iz misije Euleksa je saopšteno da na Međunarodni dan žrtava prisilnih nestanaka treba raditi na podizanju svesti o stradanju nestalih lica i patnji njihovih porodica širom sveta, kao i ponovnim obavezivanjem za rešavanje sudbine nestalih.

„Dvadeset godina nakon završetka sukoba iz 1998-1999. godine, još uvek se dodaju imena zvaničnom spisku nestalih. Broj nestalih trenutno iznosi 1653 lica. Da bi se postigao napredak u rešavanju sudbine nestalih neophodno je da interesne strane razmenjuju pouzdane i relevantne informacije“, kaže se u saopštenju.

Takođe se ističe da se mora poboljšati koordinacija među akterima i ojačati komunikacija sa udruženjima porodica nestalih, dok kontinuirana profesionalizacija policijskih i forenzičkih službenika mora ostati visok prioritet, zajedno sa doslednim sprovođenjem efikasnih i sveobuhvatnih strategija pretraživanja.

„Ovo je pitanje koje pogađa mnoge porodice ovde na Kosovu i u regionu, i želim da pružim svoju podršku porodicama koje još uvek čekaju da saznaju sudbinu svojih najdražih. Dok je proces identifikacije po prirodi osetljiv, komplikovan i zahteva mnogo vremena, od presudnog je značaja da se on nastavi kako bi se pronašli odgovori o sudbini nestalih. EULEX je u ovoj oblasti dodelio kapacitete i nastaviće da pruža podršku kosovskim partnerima po potrebi“, kazao je vršilac dužnosti šefa misije EULEX, Bernd Thran.

Od početka mandata EULEX-a pa do danas, Misija je sprovela 639 terenskih operacija u cilju pronalaženja nestalih lica, uključujući 160 ekshumacija. Identifikovani su ostaci 449 pojedinaca, među kojima 306 nestalih lica.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.