Matić: Namera da se oslobode optuženi 1Veran Matić Foto: FoNet/ Božidar Petrović

„Imam snažan utisak da je ovo sudsko veće vodilo ovaj postupak kao da ne želi da ga vodi ili je primorano da donese unapred zacrtanu oslobađajuću odluku“, rekao je Matić u intervjuu za Cenzolovku.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, a za ubistvo su optuženi visoki funkcioneri Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, kao i bivši pripadnik RDB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu. Suđenje je počelo pre tri godine.

Matić je najavio da će Komisija zatražiti od direktora policije informacije o tome šta je sve do sada urađeno povodom pronalaženja i privođenja Miroslava Kuraka i gde su problemi zbog čega do sada to nije urađeno, kao i koje radnje će se primeniti kako bi se to što pre dogodilo.

„Kako stvari sada stoje, Miroslav Kurak će biti uhapšen samo ako bude dovoljno glup da se pojavi na nekom šalteru ili graničnom prelazu sa pasošem u kojem stoji njegovo pravo ime. Ne može država Srbija da ga traži samo birokratskim procedurama, mora da pokaže stvarnu inicijativu da čoveka locira i onda zahteva njegovo izručenje“, rekao je Matić.

Komentarišući to što je više od dva meseca proteklo u raspravi o kasetama uzetim iz Mobtela, sa podacima o kretanju i komunikaciji optuženih uoči i na dan ubistva, kao i to što to sve nije završeno iako je Apelacioni sud jasno rekao da se radi o zakonito uzetim dokazima, Matić je kazao da se predugim procesom potpuno relativizuju i dokazi i svedočenja.

On je rekao da je svedočenje inspektora Dragana Kecmana, koji je pribavio te trake i potpisao optužnicu, ograničeno samo na detalje oko oduzimanja traka, iako je to svedok koji može svedočenjem da dâ bitan doprinos razjašnjavanju svih pitanja koja su očigledno tokom procesa sistemski zamagljivana.

„Potpuno je neshvatljivo da sudu nije zanimljivo svedočenje čoveka koji je rešio slučaj Ćuruvija i koji ga najbolje poznaje“, rekao je Matić.

On je kazao da je sudsko veće vrlo neracionalno vodilo proces, čitav niz svedoka i saslušanja ponavljao se bez jasnog smisla i vidljivog cilja, vreme je trošeno na iscrpljujuća, nebitna pitanja, a odbrani je dozvoljavana otvorena opstrukcija procesa.

Prema njegovim rečima, sudsko veće očigledno „jede vreme“ u ovom procesu i jednostavne odluke mistifikuje, a dane predviđene za dokazivanje pretvara u dane u kojima donosi odluke kojima se stvaraju uslovi za oslobađanje optuženih, za kompromitovanje optužnice i pored jasnih odluka Apelacije.

Matić je podsetio da je Komisija u više saopštenja upozoravala na nedopustivu sporost procesa, dodavši da je u više izveštaja, koji su bili obaveza prema Evropskoj komisiji, naglašavana nedopustiva sporost, ali da se ništa nije promenilo nabolje.

„Meni je žao što naša profesija, studenti novinarstva, udruženja nisu snažnije bili prisutni na ovim suđenjima, kako bi se izborili za pravo na pravdu kada je reč o najdrastičnijim oblicima nasilja prema novinarima u istoriji novinarstva u Srbiji“, rekao je Matić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.