Foto: Medija centar

Povodom ocene Advokatske komore Beograda (AKB) da njegova izjava nanosi „nenadoknadivu štetu“ procesu koji se vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu, Matić je za Radio Slobodnu Evropu rekao da je čitav niz radnji na suđenju neobojašnjiv i ide u smeru oslobađanja optuženih za zločin počinjen pre 19 godina.

„Kada pogledate u navode AKB, videćete da se pritužba najviše stavlja na kršenje prezumpcije nevinosti. U mojim izjavama nema nigde kršenja prezumpcije nevinosti samih opštuženih. Kada AKB govori o tome da vršim pritisak na sud, ja mislim da je ovo javno suđenje, koje pratimo već tri i po godine, pa upravo zbog te javnosti imamo pravo da ga komentarišemo“, kazao je Matić.

On je dodao da ne vidi nijedan razlog da se na ovakav način ocene koje iznosi Komisija, koja je 2013. godine osnovana sa ciljem prevazilaženja nekažnjivosti ubistava novinara, diskvalifikuje.

„Sam sud ima svoju nezavisnost i donosiće odluke bez obzira na komentarisanje. Mi nemamo operativne mogućnosti da sankcionišemo rad Sudskog veća. Sudsko veće jedinu kontrolu ima u samoj javnosti. Dakle, ako je već suđenje javno i komentarisanje je apsolutno dozvoljeno“, rekao je Matić.