Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Matić je na potpisivanju Sporazuma o saradnji sa organizacijom „Save the children“, istakla da je reč o najtežem obliku ugrožavanja dece na internetu, navodeći i podatak da je Interpolova međunarodna baza podataka za seksualno iskorišćavanje dece (ICSE) registrovala 10.000 slučajeva zlostavljanja dece putem interneta širom sveta, za sedam godina od kako je pokrenuta baza.

Veliki broj ovakvih slučajeva čak ostaje neprijavljeno ili deca i roditelji obrišu dokaze i ugase nalog na kojem se desilo uznemiravanje, tako prestupnici ostaju nekažnjeni i nastavljaju da uznemiravaju i zlostavljaju, upozorila je ona.

Zbog toga je, kako je ukazala, veoma važna edukacija, da i deca i odrasli znaju kako se postupa kod zloupotreba, ali pre svega radi prevencije. Ona je podvukla da svaka komunikacija sa nepoznatom osobom, u kojoj se iznose lični podaci ili intima, nosi sa sobom ogroman rizik.

Matić je izrazila očekivanje da će aktivnosti definisane u Sporazumu o saradnji, koji je u ime organizacije „Save the Children“ potpisala menadžer kancelarije za Srbiju Dubravka Vranjanac, doprineti kvalitetu edukativne kampanje Ministarstva, IT karavan, kao i razvoju Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Osim telefonskog i onlajn savetovanja, edukacije i prijema prijava na telefon 19833 i sajta www.pametnoibezbedno.rs, Kontakt centar organizuje i prezentacije o bezbednosti dece na internetu širom Srbije, koje i sami građani i škole mogu da zakažu, saopštilo je Ministarstvo.