Medijska koalicija najoštrije osudila agresivnu kampanju lustrovane politike 1Ilustracija Foto EPA-EFE CHRISTIAN BRUNA

Medijska koalicija je saopštila da najoštrije osuđuje i izražava zabrinutost zbog agresivne kampanje Ilustrovane politike kojom se optuženi u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinim.

U saopštenju navode da se tom kampanjom ugrožava bezbednost članova Komisije za istraživanje ubistava novinara Ljiljane Smajlović i Verana Matića.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije se privodi kraju, međutim, istovremeno se pojačavaju pritisci, diskreditacije i uvrede koje se plasiraju preko tekstova u Ilustrovanoj politici, iza kojih stoje dojučerašnji savetnik glavnog urednika Goran Kozić i spoljni saradnik tog lista Đorđe Martić, smatraju u Medijskoj koaliciji.

Kako dodaju, ova dvojica su javnosti u Srbiji poznati kao istaknuti autori pamfleta kojima su se predstavnici režima Slobodana Miloševića obračunavali sa protivnicima, crtajući im mete i proglašavajući ih plaćenicima i izdajnicima svog naroda.

Iz koalicije podsećaju da je Martić samo pet dana pre ubistva Slavka Ćuruvije, kao tadašnji urednik Ekspresa tražio od Miroslava Markovića tekst u koji je naknadno ubacio ime Slavka Ćuruvije i objavio komentar pod naslovom „Ćuruvija dočekao bombe“.

Danas, gotovo dve decenije od ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa, isti ljudi se u Ilustrovanoj politici na gotovo identičan način obračunavaju sa osnivačima Komisije za istraživanje ubistava novinara. Istovremeno, optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije se unapred proglašavaju nevinima, tvrdnjama da protiv njih nema dovoljno dokaza, navodi se u saopštenju.

Navode da su posebno smo zabrinuti time što se napadima na predsednika Komisije Verana Matića pridružuju pravosudne institucije zbog javno iznetih stavova o pokušajima Sudskog veća da isključi glavne dokaze protiv optuženih u ovom postupku.

Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud procenjuju da se time vrši pritisak na sud i krši pretpostavka nevinosti, iako je ocene Komisije i njenog predsednika u tri navrata potvrdio i sam Apelacioni sud.

Koalicija očekuje da će suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije biti okončano na najpravičniji mogući način, uz poštovanje prezumpcije nevinosti, ali i uvažavanje ključnih činjenica i dokaza, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.