Mihajlović: Radovi na interkonekciji od Niša do Dimitrovgrada verovatno u septembru 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je danas u Vranju da će radovi na gasnoj interkonekciji Niš-Dimitrovgrad „verovatno početi u septembru“.

Mihajlovićeva je rekla novinarima da se „to odnosi i na deo (gasovoda)ka Vranju“, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je navela da je Srbija već diverzifikovala gasne rute, i da je „diverzifikacija snabdevača tim energentom ključna za bezbednost i nezavisnost“.

Prema njenim rečima, jako je važno za Srbiju da, kao u saobraćaju, bude regionalno povezana, i kada je u pitanju gas.

„Radovi na interkonekciji Niš-Dimitrovgrad će verovatno početi u septembru, to se odnosi i na deo ka Vranju“, rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Vrednost izgradnje gasovoda, kako je ranije, saopšteno od Niša do bugarske granice, u dužini od 109 kilometara je 85 miliona evra.

Mihajlović očekuje, krajem avgusta, prve ugovore s građanima o zameni stolarije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je danas u Vranju izrazila očekivanje da će krajem avgusta, s građanima, u cilju povećenja energetske efikasnosti, biti potpisani prvi ugovori o zameni stolarije.

Mihajlović je rekla i da očekuje da će pre početka grejne sezone biti završeni radovi, te podsetila da za te namene država izdvaja 50 odsto sredstava, saopštio je njen kabinet.

Ona je rekla da će projekat o povećanju energetske efikasnosti trajati nekoliko godina i da će biti potrebno „između 100 i 150 miliona evra godišnje“.

Prema njenim rečima, sada lokalne samouprave raspisuju pozive ka kompanijama koje će učestvovati u zameni stolarije, a potom ide poziv ka zainteresovanim građanima.

„Očekujemo prve ugovore sa građanima krajem avgusta i da pre početka grejne sezone budu završeni radovi“, rekla je Mihajlović, koja je u Vranju organizovala prijem građana.

Ona je ponovila da će početkom septembra biti raspisan i javni poziv za subvencionisanje kupovine solarnih panela.

„I taj poziv će biti po istim principima kao i za zamenu stolarije. U oba slučaja će država obezbediti 50 odsto sredstava, a 50 procenata će plaćati građani“, rekla je ona.

Mihajlović je rekla da novca ima dovoljno i ponovo je pozvala sve da se prijave, jer je, kako je ukazala,  „neophodno da smanjimo potrošnju toplotne i električne enerergije“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.