Foto: Stefana Savić

Mi se nikada nismo dodvoravali poslodavcu, već smo se borili za bolji položaj policajaca. Iz tog razloga, svih ovih godina poslodavac je bio protiv nas, a drago mi je da je to i danas slučaj – kazao je juče Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije na konferenciji na kojoj je obeleženo 12 godina rada ove sindikalne organizacije.

Policijski sindikat je juče potpisao sporazum o saradnji sa Panhelenskom policijskom federacijom, najvećim grčkim policijskim sindikatom koji broji više od 40 hiljada članova. Gregoris Gerakarakos, predsednik grčkog sindikata, istakao je da su demokratija i dijalog neprijatelji sile.

– U svim zemljama, centralne vlasti gledaju na sindikate kao na neprijatelje. Umesto da sarađuju sa sindikatima, predstavnici vlasti uvek su želeli da upravljaju sindikatima – kazao je Gerakarakos.

Pored kolega iz Grčke, na jubileju Policijskog sindikata Srbije bili su prisutni i predstavnici policijskih sindikata iz Rusije i Republike Srpske.

– Ceo svet radi bez granica. To važi i za kriminalce. Moramo i mi da radimo bez obzira na granice, a važno je i da vlade sarađuju sa sindikatima – kazao je Aleksej Lobarev, predsednik Sindikata policije i bezbednosnih službi Ruske Federacije.

Anica Jondić je ispred Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske istakla da svi policajci, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze, imaju nešto zajedničko.

– Ono što policajce izdvaja u odnosu na najveći broj drugih profesija je to što je njihov povratak kući vrlo upitan. Želimo da standard i uslovi rada policajaca budu u skladu sa ovim rizikom – kazala je Jondić.