Ministarstvo odbrane o presudi sindikalnom aktivisti: Vojno pravosuđe je samostalno 1Foto: MOD

Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras, povodom reagovanja Vojnog sindikata Srbije na pravosnažnu odluku Vojnog suda kojom je generalni sekretar tog sindikata Predrag Jevtić izgubio vojnu službu, da je vojno pravosuđe samostalno i da odluke donosi „samo i jedino“ u skladu sa zakonom.

„Političari koji vode Vojni sindikat Srbije imaju pravo na napade na Ministarstvo odbrane, ali ne i na napade na vojno pravosuđe. Pripadnici Vojske ne mogu nekažnjeno da iznose neistine, a kada to prestanu da budu mogu da se bave politikom  i u političkoj borbi koriste sva sredstava kao i ostali političari“, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane poručili su da očekuju „od svih političara, pa i onih iz VSS da ne pokušavaju da vrše pritisak na nezavisno vojno pravosuđe“, istakavši da su dužni da poštuju zakone i vojne propise dok su u vojsci.

„Ministarstvo odbrane radi istinitog obaveštavanja javnosti ukazuje na to da predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić i branilac okrivljenog Branislav Milojičić nizom namerno iskrivljenih činjenica pokušavaju sakriti pravu suštinu učinjenog disciplinskog prestupa i za to izrečene kazne“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju ministarstva precizirano je da je u presudi navedeno da je Jevtić kao generalni sekretar Vojnog sindikata Srbije u intervjuu na portalu lista Kurir, 8. jula 2018. godine, „izneo niz uvredljivih, paušalnih i netačnih tvrdnji na račun Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije“.

„Odlučujući u drugom stepenu o izjavljenim žalbama, Viši vojni disicplinski sud pri Ministarstvu odbrane delimično je usvojio žalbe i preinačio prvostepenu presudu u delu odluke o pravnoj kvalifikaciji disciplinskog prestupa, i doneo presudu kojom se stariji vodnik prve klase Predrag Jevtić oglašava krivim za ‘učešće u protivpravnim sindikalnim aktivnostima’ iz člana 149. tačka 27. Zakona o Vojsci Srbije i potvrdio mu disciplinsku kaznu ‘gubitak službe'“, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane naglasili su da „okrivljeni Jevtić i njegov branilac nisu prisustvovali glavnom pretresu 25. juna 2020. godine, iako su uredno primili pozive, a tako su postupili u devet od deset slučajeva zakazivanja glavnog pretresa u Vojnom disciplinskom sudu u Novom Sadu“.

„Iako okrivljeni i njegov branilac u izjavljenim žalbama nisu zahtevali da budu obavešteni o sednici veća Višeg vojnog disciplinskog suda pri Ministarstvu odbrane, obavešteni su o terminu održavanja sednice veća, ali se oni ni ovoga puta nisu pojavili u sudnici“, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić kazao je danas da je drugostepenom presudom Vojno-disciplinskog suda, generalni sekretar VSS Predrag Jevtić izgubio službu u Vojsci.

Antić je novinarima rekao da je taj sindikat zbog postupanja prema Jevtiću koje je ocenio kao nezakonito, zatražio sastanak s poslanicom Evropskog parlamenta Tanjom Fajon čiji odgovor očekuje već danas.

On je rekao da je tekst u Kuriru zbog kojeg je Jevtić kažnjen, bio „intervju sindikata koji je Jevtić samo potpisao“.

Antić je kazao da je gubitak službe „presedan nezabeležen u evropskoj istoriji sindikalizma“ prethodnih 40 godina.

Advokat VSS-a Branislav Milojčić rekao je novinarima da Jevtić nijednom nije saslušan i da je osuđen bez ijednog dokaza, a kako je dodao VSS je u više navrata tražio da ročište bude otvoreno za javnost, na šta nadležni nisu pristajali.

Milojčić je najavio da će podneti tužbu protiv Vojno-disciplinskog suda za koji je rekao da je „takozvani sud“ i „upravni organ, a ne sud“ i da „sudi po nekim svojim pravilima“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Ministarstvo odbrane o presudi sindikalnom aktivisti: Vojno pravosuđe je samostalno”

  • Vojni sud i ne postoji. Postoji disciplinsk-sud. I ne ostoji u vojsci nikakvo „pravosuđe“.

 1. Kakav crni vojni sindikat. U vojsci (svakoj u svetu) postoji sistem subordinacije. Komande po vertikali i horizontali. Sad će neki vodnik sindikalista naređivati generalima ili komadantima bataljona,pukova brigada… Sindikat izbaciti iz armije. . Tu se svaki negativan elemenat ili dezerter sankcioniše. Stupajući u oružane snage,svako je svestan da je to poseban i specifičan poziv. Da li bih to mogao sindikalista u Francuskoj vojsci posebno u Legiji stranaca. Moj komšija je nekim čudom pobegao iz Legije stranaca. Preko 15 godina ga jurili agenti Francuske i naši plaćeni majmuni. Morao je da radi u jednom rudniku i preseli porodicu. Na svu sreću nisu ga uhvatili. Radio je posle 15 godina kod mene u pogonu. Kakve je priče ispričao to nije za one sa slabim stomakom. Svako bira svoj poziv. Zato ga mora poštovati. Armija ima i svoje tajne, naoružanja, opreme, taktike, i druge važne informacije. To sndikat nije ovlašćen da publikuje. Zbog toga ide glava. Opravdano..

  • Slazem se sa Vladimirom, mada iako su oprecni komentari imam utisak da su Vladimir i MIlorad iste osobe, bas bih volela da vidim da li sam pogodila onda bih mogla da se zapolsim u policiji. Tacno, Vladimire iako verovatno ne mislis tako , ali mogao bi neki potpukovnik koji bi bio zaposlen u vojsci koji bi brinuo o sporednim stvarima a koje se ticu zaposlenih u vojsci koji bi davao predloge gde bi po snizenim cenama mogli da letuju, da pokupi spisak agencija koje su zainteresovane, ko sve sme da kupuje njihove trenerke, rukavice , carape, majce ili nesto slicno, ali evo dajte da novina Danas izvidi ko ima sindikat u svojoj vojsci od zapadnih drzava.
   Sloba je to odmah ukinuo cim je dosao na vlast, demokrate su to vratile da bi se i dalje radilo na unistavanju vojske, sto kaze neko Konu i vladi Ajde čik objavite komnetar koji je istinit. Pogotovu me interesuje da li sam u pravu za ova dva komentara (iako su razliciti), da sam u pravu onda bi policija zaista mogla da me pozove svremena na vreme da im rastumačim neke stvari.

   • @Cicika, Vojska je oružana sila i zato ima posebne zakone i pravila ponašanja. Tu postoji sistem subordinacije i komande i to po vertikali i horizontali. Zbog svoje specifične uloge u društvu važe posebna pravila u svim segmentima života vojnika i oficira.
    Posebni delovi rodova KoV (Kopnene vojske) brine o svakom detalju života, rada i potreba svakog oficira, vojnika ili civilnog lica na službi u vojsci.
    Ukratko, zajednički deo RODOVA KoV čine:
    A) Kopnena vojska ( KoV)
    B) Ratno vazduhoplovstvo i PVO
    C) Ratna mornarica (RM)
    D) Pozadinsko obezbeđenje (PoOb)
    Koje se sastoji od
    – Snabdevanja
    – Pozadinske jedinice
    – Tehničke službe
    – INTEDANTSKE službe
    – Snitetske,zdravstvene, službe
    Kao što vidiš ne postoji bilo koji segment vojnog života da nije obezbeđen svim potrebama u ratu i miru. Mislim da nisu potrebna dodatna obrazloženja.
    Moje iskustvo u ratovima u kojima sam i sam učestvovao
    1991-1999. god. Je dovoljno veliko da mogu reći da svaki građanin treba da odsluži vojni rok u realnom vremenu 3 , 6 ili 9 meseci. To nedostaje. Živimo u burnim vremenima siledžijskog ponašanja i otimanja tuđih teritorija i resursa. Mi druge domovine nemamo i moramo je braniti kao što su to branili naši preci. Demagogija je da ne moramo biti obučeni vojnim veštinama i znanjima za preživljavanje u svim mogućim svetskim katastrofama, ratova i napada na našu zemlju.
    To je obaveza i tu nema samoupravljanja i kojekakvih sindikata koji mogu biti trojanski konji za zloupotrebu političkih stranaka i inostranog faktora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.