Ministarstvo pravde: Ostala preporuka za dalje unapređivanje mehanizma za sprečavanje pranja novca 1Foto: Ministarstvo pravde (Arhiva)

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da se Srbija od danas više ne nalazi na FATF listi država sa strateškim nedostacima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, i da je to odluka koju je donelo to telo u okviru svog plenarnog zasedanja, održanog u Orlandu, Sjedinjene Američke Države.

„FATF je pozdravio značajan napredak Srbije na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i ukazao da je Srbija ojačala mehanizme u tom domenu, kao i da je uložila velike napore u sprovođenju FATF Akcionog plana u cilju ispravljanja nedostataka u tehničkom i strateškom smislu, na koje je ovo telo ukazalo u februaru prošle godine“, pipe u saopštenju.

Uzimajući to u obzir, Srbija nije više pod FATF monitoringom u okviru daljeg usklađivanja sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, dodaje se u saopštenju.

Ocenjeno je i da postoji politička posvećenost na najvišem nivou, kao i institucionalni kapaciteti za nastavak sprovođenja reformi u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, navode iz minsitarstva i dodaju da ostaje preporuka Srbiji da nastavi da kroz saradnju sa „Manivalom“ i dalje unapređuje svoje mehanizme u toj oblasti.

Tokom dela sednice na kojoj se raspravljalo o izveštaju o napretku Srbije u sprovođenju FATF akcionog plana, ministarka pravde Nela Kuburović, koja je predstavljala Vladu Srbije, rekla je da je Srbija na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, što je prepoznao i FATF.

„Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajedničke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tačnog i objektivnog izveštaja“, rekla je Kuburović.

Ona je dodala da je uložen veliki rad u proteklih godinu dana – 12 zakona je stupilo na snagu, izrađeni i usvojeni su potpuno novi zakonski propisi, donešeno je više od 60 propisa, smernica i drugih dokumenata. Ministarka je ukazala da se među tim novim propisima nalazi i novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i izmene Krivičnog zakonika u delu koji se odosi na krivično delo pranje novca, koje se primenjuju od marta prošle godine.

„Formirane su nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću, ali je promenjena i struktura postojećih institucija“, ukazala je Kuburović.

„Naš Koordinacioni tim za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, obezbedio je da sve zainteresovane strane posvete odgovarajuću pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima određenim u FATF Akcionom planu“, istakla je ministarka pravde.

Ona je rekla da je Srbija posebno ponosna na sprovođenje zakonodavstva i povećan intenzitet nacionalne saradnje i koordinacije u pogledu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u proteklih godinu i po dana.

„Najnovije izmene Krivičnog zakonika koje su usvojene u maju ove godine, otišle su korak dalje od zahteva u FATF Akcionom planu, što je obezbedilo punu usklađenost sa najvišim međunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma“, naglasila je Kuburović.

Kuburović je istakla da Srbija ostaje na najvišem političkom i institucionalnom nivou posvećena daljem unapređenju mehanizama za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i ukazala da će nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma biti usvojena do kraja 2019.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.