– U Ministarstvu vera su zamenili teze – u odgovoru na moj zahtev za zaštitu ustavnog poretka od akata i delovanja SPC proglasili su se nenadležnim za pitanje ostvarivanje prava i sloboda pojedinaca i uputili su me na institucije sistema. Konstatovali su da, budući da su povređena prava umirovljenog episkopa raško-prizrenskog Artemija, ne vide u kom svojstvu se pojavljujem u zaštiti njegovih prava i sloboda. Nisam se obratio Ministarstvu vera radi zaštite ustavom i zakonom zagarantovanih prava vladike Artemija, nego sam njegov „slučaj“ naveo samo kao primer u zahtevu za zaštitu ustavnog poretka od delovanja SPC – izjavio je za Danas Željko Žugić.

Žugić kaže da je u ustavnoj žalbi posebno ukazao da je iz Ministarstva vera dobio odgovor bez naslova – dispozitiva i pravne pouke, zbog čega ne može da se žali Vladi Srbije ili nekom drugom nadležnom organu. On objašnjava da se „na bezimene akte ne može uložiti pravni lek, čime je povređeno njegovo Ustavom zagarantovano pravo na pravno sredstvo“.

Žugić je Ministarstvu vera početkom jula uputio zahtev za zaštitu ustavnog poretka Srbije od delovanja SPC, u kojem pozivajući se na odluke Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda, tvrdi da su u „slučaju“ vladike Artemija prekršeno pravo na pravično suđenje, slobodu kretanja i nastanjivanja. On je u dokumentu pojasnio da primer vladike Artemija nije usamljen u praksi SPC, ali je „ilustrativan, budući da se radi o episkopu – nosiocu najvišeg crkvenog čina“.

U Ministarstvu vera Danasu je rečeno da je odgovor Željku Žugiću dovoljno jasan i da nema potrebe da se dodatno obrazlaže. Ustav Srbije, naglašavaju u Ministarstvu, garantuje svakom licu, koje je pretrpelo navodnu povredu ljudskog prava, pokretanje njihove zaštite pred nadležnim institucijama lično ili preko ovlašćenog pravnog zastupnika.

Sveštenoslužitelji na saslušanju

– Sveštenoslužitelji koji su posle trajnog razrešenje vladike Artemija sa uprave Eparhije raško-prizrenske (ERP) napustili Eparhiju, dobili su poziv Eparhijskog crkvenog suda da 6. i 7. septembra dođu u manastir Gračanicu na saslušanje u crkveno sudskom postupku koji se protiv njih vodi zbog kanonskih prestupa. Kako Danas nezvanično saznaje, u dopisu koji su dobili iz ERP obavešteni su da se zbog „samovoljnog istupanja iz manastira, privatnog nastanjivanja i drugih krivica“ protiv njih od 14. jula vodi crkveno sudski postupak, do čijeg završetka im je produžena zabrana sveštenodejstva. U sedištu ERP juče nismo mogli da dobijemo zvaničnu potvrdu ove informacije.

Raskol na pomolu

Na zvaničnom sajtu ERP preksinoć je objavljen tekst privremenog administratora ERP i člana Sinoda mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (na fotografiji), koji odlazak više desetina monaha iz ERP naziva „raskolom „artemijevaca“ ili „artemita“„. On naglašava da SPC „od vremena Svetog Save do danas nije imala, blagodaću Božjom, niti jeretičkih struja i pokreta (izuzetak eventualno predstavlja srednjovekovno bogumilstvo), niti raskolničkih grupa (sem ako ne bi u njih ubrojali već prevaziđeni raskol vezan za ličnost raščinjavanog episkopa Dionisija, svojevrsni makedonski raskol i još svojevrsniju „dedeićevsku sektu“ u Crnoj Gori) i da je „ utoliko tužniji i zabrinjavajući raskol, srećom još uvek na pomolu, po prvi put u istoriji SPC takve vrste, grupe jeromonaha i monaha ERP, koji je već nazvan raskolom „artemijevaca“ ili „artemita“, vezanih za ličnost“ vladike Artemija. Mitropolit Amfilohije je, između ostalog, optužio odbegle monahe da su svog „duhovnog oca“ izdigli iznad Crkve, a vladiku Artemija koji, prema odluci Sinoda SPC, sada živi u manastiru Šišatovac za stvaranje „Šišatovačke eparhije“.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.