… komentarišući izjavu ministra Vulina da će pojedini generali koji su komandovali u ratu na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine i tokom građanskog rata u Jugoslaviji, dobiti svoju ulogu u vojnom školstvu.

Mitić smatra da bi zbog toga što, prema njenim rečima, ministar Vulin osuđene ratne zločince slavi kao heroje, morala da reaguje premijerka Ana Brnabić i da po hitnom postupku predloži njegovo razrešenje. Ona je istakla da se povratkom na velika vrata Veselina Šljivančanina, Nikole Šainovića ili Vladimira Lazarevića, u Srbiju vraća zločinačka politika.

– Budućnost generacija u Srbiji, naših odnosa sa regionom, ali pre svega naša čast i dostojanstvo zavise od toga kako ćemo se odrediti prema politici ratnih zločinaca, i zato ne smemo imati ministra u Vladi koji slavi tu politiku, i još pokušava da buduće naraštaje ove zemlje vaspitava po tim načelima – kategorična je Mitić.

Božidar Delić, general-major major u penziji, koji je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji i za vreme NATO bombardovanja bio komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije, raspoređene na granici Srbije i Albanije, smatra da bi pojedini ljudi koji su imali ratna iskustva, trebali da dođu na Vojnu akademiju i svoja praktična znanja prenesu mladim pitomcima. Delić, koji je jedan od generala koji se pominje kao budući predavač na Akademiji, kaže da još uvek nije dobio nikakav zvaničan poziv iz Ministarstva.

Prema njegovom mišljenju, ministar Vulin nije mislio na posao stalnog predavača, već na gostujuća predavanja o specifičnim temama iz vojne strategije, koja bi iskusni generali budućim oficirima držali dva do tri puta godišnje. Delić ocenjuje da Ministarstvo odbrane na taj način želi da ukaže neku vrstu počasti ljudima koji su učestvovali u ratnim dejstvima na prostoru bivše Jugoslavije i Kosova, dok bi, sa druge strane, to uticalo na jačanje patriotizma kod budućih vojnih starešina.

– Ja sam dve godine bio načelnik Katedre vojne taktike na Vojnoj akademiji i naravno da bih sa zadovoljstvom prihvatio poziv da održim nekoliko predavanja. Kada sam bio načelnik pomenute Katedre na Akademiji, više od pedeset procenata predavača imalo je bogato ratno iskustvo, što je korisno za studente. Međutim, većina njih je otišla u penziju, a njihova iskustva, nažalost, nisu pretočena u pisanu formu – objašnjava Delić.

Redakcija Danasa uputila je pitanje o tačnosti navoda u beogradskim medijima vezanim za ovu temu na adresu Ministarstva odbrane i Vojne akademije, ali do zaključenja ovog broja odgovor našem listu nije stiga.

LDP: Još jedan u nizu Vulinovih skandala

Liberalno demokratska partija saopštila je da najava ministra odbrane Aleksandra Vulina da će osuđeni ratni zločinci biti predavači na Vojnoj akademiji, i na taj način uticati na dalji razvoj kadeta i oficira u sklopu Vojske Srbije, predstavlja još jedan u nizu skandala ministra koji je svoj mandat shvatio kao priliku za aboliciju onih koji su osramotili ime Srbije i bili osuđeni za najteža krivična dela.