Foto: Pixabay/stevepb

U kolumni na ovom sajtu, njen autor, Pavle Jakšić, ističe da “mladi nikada nisu odrastali uz gore i opasnije poruke”.

Pesme najpopularnijih muzičara na mejnstrim domaćoj sceni – kao što su Relja, Buba Corelli ili Maja Berović – kao glavnu temu imaju kokain, koji prati firmirana garderoba i gomila novca, kreirajući mladima sliku da je imati takav stil života jedina prihvatljiva opcija.

Tinejdžerima se kao mera vrednosti serviraju skupi automobili, šampanjci i cipele od 600 evra.

Uz drogu i novac redovno ide i mafija, te nije retkost da iz dečijih soba dopiru stihovi pesama koji su ode kriminalcima.

Nakon citiranja stihova iz pesme Maje Berović, pod imenom „VIP“, u kojim ona svojim slušateljkama tinejdžerkama poručuje „Na meni samo Gucci, D&G s revije iz Milana, a ja tanana sa oblinama k’o kubana“, autor kolumne postavlja krucijalno pitanje: „Možda je momcima u krizi srednjih godina simpatično da gledaju devojke u transu na splavovima uz ove pesme, pogotovo ako imaju novac. Da li bi im bilo i da su njihove ćerke tu negde?“

U vremenu nemaštine, mejnstrim je muzika u čijim se tekstovima govori o uspesima nepoznatog porekla, skupoj garderobi i automobilima prestavlja „anesteziju za sirotinju“. Postavlja se pitanje da li do publike i pregleda na Jutjubu može da se dođe i bez kokaina i kriminala?