Moleban i litija u Čačku u znak podrške SPC u Crnoj Gori 1Ilustracija (Beograd)Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Moleban su održali svi sveštenici čačanske crkve, a u litiji koja je prošla centralnim gradskim ulicama, učestvovao je veliki broj Čačana koji su nosili upaljene sveće.

Na početku litije sedam mladića nosilo je veliki transparent na kome je pisalo „Hristos se rodi, braćo u Crnoj Gori Čačak je uz vas“.

Iza transparenta išao je dečak od sedam godina koji je nosio ikonu Bogoridice sa Hristom, a iza njega više desetina vernika, obučenih u stahire, nosili su  veliki krst, crkvene barjake, ikone, zastave Grada Čačka i Srbije.

Litiju su predvodili svi sveštenici čačanske crkve, a na početku litija bio je i gradonalelnik Čačka Milun Todorović i predsednik lokalne Skupštine Igor Trifunović.

U litiji su učestvovali i brojni učenici srednjih škola u Čačku i profesori u tom gradu.

Predsednik „Sindikata obrazovanja Čačak“ Vladimir Adžić rekao je agenciji Beta da su u litiji bili učenici trećeg i četvrtog razreda tri srednje škole u Čačku – Tehničke, Ekonomske i Gimnazije koje su profesori pustili sa 6. časa.

U litiji su bili i odbornici vladajućih i opozicionih stranaka.

Dok su litije prolazile centralnim grdskim ulicama zvonila su zvona crkve „Vaznesenja Gospodnjeg“.

Za vreme trajanja litije saobraćaj u centru Čačak bio je obustavljen.

Čačanska crkva ranije je saopštila da organizuje moleban i litiju „u znak molitvene podrške bratskom narodu i Srpskoj parvoslavnoj crkvi u Crnoj Gori“, uz blagoslov episkopa žičkog Justina.

Većinski sindikat prosvetnih radnika u Čačku „Sindikat obrazovanja Čačak“ pozvao je u ponedeljak prosvetne radnike u tom gradu da se pridruže molebanu i litiji koje je organizovala čačanska crkva „povodom podrške srpskom narodu u Crnoj Gori u borbi za očuvanje svetinja Srpske pravoslavne crkve“.