Foto:Milorad Đurović

U saopštenju MUP se ističe da Janković pokušava da prijavi skup suprotno odredbama zakona, koje propisuju i da se to mora učiniti najkasnije pet dana pre održavanja.

Nešto ranije Danasu je potvrđeno da i pored bezuspešnog pokušavanja da prijave nadležnima okupljanje u Savamali planirano za subotu, da će ono biti održano.

Iz izbornog štaba Jankovića za Danas kažu da skup nije imao odobrenje jer su se verovatno “braća Vučić uplašila otkrivanja istine o tome ko je odgovoran za rušenje u Savamali” i da bi “skup bio održan čak i bez dozvole”.

Građanima su tokom dana stizale cirkularne poruke koje pozivaju na skup u Hercegovačkoj u 17 sati uz navode da će tada biti otkrivena istina o rušenju u Savamali. I novinari naše redakcije primili su pomenutu poruku: “Dragi Beograđani, dođite da čujete konačnu istinu o rušenju u Savamali. Subota, 18. mart 17h. Hercegovačka ulica. Ima nas! Saša Janković – do pobede!”

Umesto broja telefona sa kog je poruka poslata pisalo je “JANKOVIC”.

Nakon što je predsednički kandidat Saša Janković objavio na Tviteru da je “policija fizički odbila da primi prijavu skupa u Savamali” iz njegovog izbornog štaba dobili smo objašnjenje da “na pisarnici ne žele da zavedu zahtev za prijavu skupa”. Ipak, načelnik policijske stanice Savski venac Radovan Gatarić tvrdio je da prijava Jankovićevih pristalica “nije dostavljena u skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije”, jer nije dostavljena na vreme, odnosno 5 dana pre zakazanog dešavanja.

U prijavi javnog okupljanja koju je PS Savski venac odbio da primi, kao naziv okupljanja navodi se “obeležavanje godišnjice rušenja objekata u Savamali” kao i da se očekuje prisustvo oko dve hiljade ljudi.

Policijska stanica Savski venac, je pre skoro 11 meseci odbila da reaguje na pozive građana iz Savamale, odbila je da primi prijavu javnog skupa

u Hercegovačkoj ulici u Beogradu i time je MUP pokušao da ospori i pravo građana na slobodno okupljanje, garantovano Ustavom Srbije, navode u izbornom timu Jankovića. Nakon što je odbila da primi prijavu javnog skupa, Policijska stanica Savski venac nije odgovorila ni na prijavu skupa poslatu na drugi, zakonom predviđen način – poštom.

Takođe iz tima navode da umesto da postupa po zakonu, Policijska stanica Savski venac na zahtev koji nije primljen, zaveden, niti pročitan, odgovara saopštenjem za medije u kojem iznosi nepotpune i neistinite informacije.

Povrh svega, Policijska stanica Savski venac zvanično je saopštila da prijava nije bila u skladu sa zakonom. To nikako nije moglo da bude utvrđeno, a da prethodno prijava ne bude primljena i zavedena, što su radnici na pisarnici, posle konsultacija sa starešinama, protivzakonito odbili da urade, zaključuju u izbornom timu Jankovića.