U Parizu protest protiv rasizma i islamofobije 1Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u Parizu na maršu protiv rasizma i islamofobije, ali i protiv policijskog nasilja, javio je radio Frans enfo (France Info) na svom sajtu.

 

Skup je održan na poziv oko 50 organizacija i radikalno levičarske stranke Nepokorena Francuska, dok su demonstranti tokom šetnje nosili veliki transparent sa natpisom „Naša deca su u opasnosti“.

Jedan od organizatora skupa rekao je francuskim medijima da nasilje koje je često svakodnevno podrazumeva i nasilje policije, kao i nasilje u siromašnijim četvrtima Pariza, kao i nad crnom i arapskom decom.

Marš koji je počeo iz istočnog dela Pariza završio se na Trgu Republike gde je održan koncert na kojem je učestvovao reper Medin.

Mnogi demonstranti su nosili palestinske marame u znak solidarnosti sa stanovništvom Pojasa Gaze, a vijorile su se i palestinske zastave.

Pariska policijska prefektura je prvobitno zabranila taj skup zbog opasnosti od ugrožavanja javnog reda, ali je pariski administrativni sud suspendovao tu zabranu, smatrajući da se tom zabranom ugrožava sloboba javnog okupljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari