Foto: Freeimages / Paul Pasieczny

Tu informaciju, posle nekoliko urgencija i jednog upozorenja, saopštio je MUP odgovarajući na zahtev poverenika da se izjasne da li je neko iz MUP dostavio medijima dokumenta sa ličnim podacima fudbalera.

Krajem juna ove godine, uoči i u toku Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, pojedini tabloidi objavili su dokumente s ličnim podacima dvojice švajcarskih fudbalera albanskog porekla, rođenih u Srbiji.

Odmah zatim, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak kontrole, a istovremeno je od MUP zatražio i izjašnjenje o tome da li je neko iz MUP dostavio medijima dokumenta sa ličnim podacima.

Šabić je u ponedeljak 3. septembra izjavio je za Insajder da izjašnjenje MUP upućuje na to da lične dokumente fudbalera tabloidima nije neovlašćeno dao neko iz policije, već neko iz Kancelarije za Kosovo i Metohiji.

On je ukazao i da će sve činjenice morati da utvrdi nadležno tužilaštvo jer je reč o krivičnom delu.

Prema zakonu, ako službeno lice zakonito pribavljene podatke o ličnosti saopšti nekom drugom ili ih upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni sledi mu kazna zatvora do tri godine.

Novinari Insajdera su zato Kancelariji za Kosovo i Metohiju postavili pitanja zašto su joj bili potrebni podaci dvojice švajcarskih fudbalera albanskog porekla, rođenih u Srbiji i zašto su tražili od MUP prikupljenje tih podataka.

Kako izjašnjenje MUP povereniku upućuje na zaključak da traženi dokumenti nisu neovlašćeno stavljeni na raspolaganje tabloidima od nekog u MUP, već iz Kancelarije, da li će Kancelarija sprovesti unutrašnju proveru i sankcionisati lice koje je učinilo krivično delo, pitali su novinari Insajdera.