Karate reprezentacija Kosova Foto: RTK

Kako prenosi novinar RTK2 sa Merdara rukovodstvu kosovskog karate saveza je predočeno da je odluka o zabrani ulaska doneta jutros. Selekcija Kosova vratila se za Pristinu a o narednim koracima odlučiće Vlada Kosova i Olimpijski komitet. Na prelazu Merdare jutros su, kako navodi RTK bile prisutne pojačane snage policije Srbije.

„Uprkos našoj želji da budemo dobri domaćini svim sportistima na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa KiM neće biti deo ovog takmičenja, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu“, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako navode, lica koja su pokušala da u dve grupe i u dva različita termina uđu na teritoriju Centralne Srbije mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i jutros sa administrativnog prelaza.

„I pored precizne najave organizatora o isključivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavljanja sportista sa KiM, manji deo delegacije sa KiM sinoć oko 23 sati se pojavio na administrativnom prelazu Merdare sa obeležjima lažne države „Kosovo“, sa nesumljivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju. Nakon toga, jutros je još jednom, veći deo delegacije iz naše južne pokrajine pokušao da unese obeležja i opremu sa simbolima samoproglašenog „Kosova“. Obe delegacije su vraćene i time je pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama“, objašnjavaju iz Kancelarije za KiM.

Ističu da prištinska strana nije na vreme i na način predviđen Sporazumom o zvaničnim posetama podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije.

„To je učinila sa kašnjenjem od 3 dana, umesto najkasnije u petak do 17 sati, najava dolaska delegacije dostavljena je tek u ponedeljak u popodnevnim satima, tačnije u 16:17 časova“, navode iz Kancelarije. Ističu takođe i da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije juče nisu pojavili na ranije zakazanom sastanku sa predsednikom Evropske karate federacije, na kom je trebalo da se dogovore i pojasne detalji o načinu učešća i predstavljanja sportista iz naše južne pokrajine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, što dovoljno govori da im je sport u drugom planu i ovoga puta.

Iz Kancelarije za KiM napominju da su isključivo u cilju zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana, delegacije sa KiM vraćene sa administrativnog prelaza.

„Nadležni organi su u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija“, dodaje se u saopštenju.