Na antifašističkoj šetnji u Nišu data podrška Paradi ponosa 1Foto: Beograd prajd

Dvadesetak LGBT aktivista i članova Odbora za ljudska prava Niš prošetalo je Nišavskom kejom, od spomenika Nadeždi Petrović do spomenika Šabanu Bajramoviću.

Brojni uniformisani i policajci u civilu obezbeđivali su ovu šetnju, koja je protekla bez incidenata.

Jovanka Todorović iz Organizacionog odbora Parade ponosa rekla je da je u Nišu održana antifašistička šetnja zbog podrške Nišlijama u borbi protiv fašizma.

-Članovi odbora učestvovali su u antifašističkoj šetnji jer su sloboda izražavanja i okupljanja i antifašizam “jako bliske“ vrednosti. Antifašizam je naša zajednička vrednost-kazala je ona.

Prema njenim rečima, Organizacioni odbor Parade ponosa organizuje akcije u više gradova da bi izbegli “beogradizaciju“.

-Najviše događaja koji su u vezi sa LGBT zajednicom dešava se u Beogradu, a imamo ljude u svim gradovima- rekla je Todorović.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš ocenio je da je dobro što je u Nišu održana šetnja podrške Paradi ponosa baš na Nišavskom keju, na kome su pre par meseci održane dve antifašističke šetnje, jer je pre toga mladić izboden nožem zato što je nosio majicu sa natpisom “Antifašista”.

– Ljudi iz Organizacionog odbora Parade ponosa sinoć su poslali poruku da u Nišu nema mesta fašizmu. Sjajno je da svako ima pravo da na javnom prostoru izrazi svoj stav-rekao je on.

Đorđević je naglasio da je izuzetno važno za LGBT osobe iz Niša i ovog kraja Srbije da je održana šetnja podrške Paradi ponosa.

-Važno je da LGBT osobe vide da imaju podršku i u svojim gradovima. Nije dobro da se daje podrška LGBT zajednici samo u Beogradu jer mnogi njeni članovi ne žive u prestonici Srbije-rekao je on.

Na šetnji LGBT aktivisti su nosili zastave i transparente na kojima je pisalo “Ne odričem se antifašizma“.

Nenajavljena šetnja podrške Paradi ponosa u NišuŠetnja podrške Paradi ponosa pod nazivom „Ne odričem se antifašizma” u Nišu nije bila zvanično najavljena. Organizatori su rekli da su hteli da izbegnu moguće incidente, kao što se pre neki dan desilo u Valjevu.Tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama bilo je samo par objava o antifašističkoj šetnji. U tim objavama nije navedeno da šetnju organizuje Organizacioni odbor Parade ponosa i da će LGBT aktivisti prošetati Nišavskim kejom.