Foto: FreeImages / Sanja Gjenero

Telefonski pozivni brojevi, kao što su pozivni broj Monaka (+377), Slovenije (+386) i Srbije (381) za fiksno i mobilno pozivanje na Kosovu, ugasiće se do juna ove godine.

Predsednik Borda, Krešnik Gaši, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se do sada, primena pozivnog broja +383 odvijala prema predviđenoj dinamici plana migracije, sa aktuelnim pravilima za pozivni +383.

„Trenutno su u fiksnoj telefoniji sa pozivnim brojem 381 svi pozivi sa pozivnim 383 mogući da se ostvare, što znači da glavni operator Kosovo Telekom, i u odlaznim i u dolaznim pozivima – koristi pozivni 383, dok se u mobilnoj telefoniji pozivni 383 koristi u dolaznim pozivima iz drugih zemalja ka Kosovu. Sledeća faza je faza kada će se početi sa uklanjanjem pozivnog broja 381, a pozivni broj 383 koristiti i kod odlaznih poziva, da bi se u junu svi strani pozivni brojevi ukinuli i ostao samo 383,“ kaže Gaši, a prenosi Kossev. On je rekao da je jedna od faza koja treba da se ove godine desi – promena SIM kartice za više od dva miliona korisnika mobilne telefonije.

„Sa promenom SIM kartice počeće se u prvih šest meseci 2018. godine, ali na osnovu informacija koje imamo od operatora Vala, to ne znači da će ova faza početi 1. januara, ali će ona, ipak, biti izvršena u roku od prvih šest meseci 2018. godine,“ dodao je Gaši.

Kossev podseća da je Kosovu Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u decembru 2016., dodelila telefonski pozivni broj, nakon sporazuma o telekomunikacijama u Briselu – između Beograda i Prištine. Prvog maja prošle godine, dva srpska operatora prestala su da funkcionišu, posebno na severu, dok, treći operator koji je bio nezakonit – radi, nakon što je dobio privremenu dozvolu i ograničio rad. Prvi telefonski poziv na broj +383, uspostavljen je u februaru prošle godine.