Na selu se godišnje pilo dve milijarde dinara vredne rakije pre 80 godina 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Postojao je problem u izgradnji seljačkih domova zbog nedostatka sredstava, piše list Vreme. Statistika Jugoslavije pre 80 godina govorila je o neverovatnoj sumi novca koja se godišnje potroši na pivo, vino i rakiju, čak 4-5 milijarde dinara.

“Da ne računamo pivo i veći deo vina, koji se najviše pije u gradovima, već samo ono što selo i seljaci popiju, a to je uglavnom rakija, videćemo da se za rakiju u Jugoslaviji izdaje godišnje najmanje dve milijarde dinara”, stoji u tekstu Vremena.

Na selu se godišnje pilo dve milijarde dinara vredne rakije pre 80 godina 2

Rakija ne samo da pravi materijalnu štetu, nego i ostavlja posledice po zdravlje, radnu sposobnost, dovodi do nesrećnih slučajeva i podstiče kriminal.

“Vrlo su retka sela u kojima nema ni jedne kafane. U najvećem delu ima ih po dve tri i više”, piše Vreme.

Kada u siromašnim selima ljudi izdvajaju tolike sume novca na alkohol, postavlja se pitanje, zašto bar deo ne bi izdvojili za korisne ustanove i druge potrebe koje bi koristile čitavoj zajednici.

“Mi znamo mnoga sela u kojima ima po nekoliko kafana, ali u kojima nema ni škole (ili bar dobre škole), ni zadružnog doma, ni čitaonice, a da ne govorimo o lekaru i lekarskim ustanovama”, istaknuto je kao problem za koji postoje konkretna rešenja.

Šljive umesto u rakiju treba sušiti ili upotrebljavati za pekmez. Grožđe se može iskoristiti za razne bezalkoholne proizvode. Kroz fond koji bi se osnovao, prikupljena sredstva bi našla različite namene u korist šire zajednice.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na selu se godišnje pilo dve milijarde dinara vredne rakije pre 80 godina 3

Rat je uticao na američku filmsku industriju tako da se snima isti broj filmova ali sa manjim budžetima, piše Pravda. Međutim, postavlja se pitanje da li bi ispravnija odluka bila da se snima manji broj filmova, ali boljeg kvaliteta?

“Kompanija Braće Varner (WB) zastupa jednu sasvim drugu politiku, tj. da se izradi manji broj, ali što boljih filmova”, objasnili su u Pravdi, i kako kažu, ta odluka je izazvala veliku pažnju.

Iz kompanije su u saopštenju za javnost objasnili kako će zbog rata u Evropi, tražnja za filmovima verovatno opadati, ako ni zbog čega drugog, onda zbog teškoća u transportu.

Zbog toga je američka produkcija dužna prema evropskoj publici da ne smanjuje ulaganja u filmove, kao što nalaže rezolucija u Los Anđelesu, navodi se u saopštenju WB kompanije, preneo je list Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.