Savet za praćenje primene Etičkog kodeksa opštine Vranje izrekao je pet javnih opomena odbornicima lokalnog parlamenta koji su tokom svog mandata promenili stranke. Opomenu su zaradili Miroslav Nešić koji je iz SPO prešao u DS, dr Čedomir Stanimirović koji je napustio Demokratsku listu za Vranje i postao odbornik DS, dr Nela Stanojev koja je iz DS prešla u redove LDP, Ružica Stošić koja je posle Pokreta snaga Srbije postala odbornik DSS, kao i Dragan Stojanov koji je iz SPO prešao u stranku Vojislava Koštunice.
– Etički kodeks koji su usvojili odbornici SO Vranje u jednom od svojih članova precizan je i kaže da funkcioneri lokalne samouprave treba da izbegavaju da tokom svog mandata promene stranku kojoj pripadaju u vreme izbora, što znači da se opomenuti odbornici nisu rukovodili preporukom koja stoji u ovom aktu – objasnio je za Danas predsednik Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa Božidar Ilić.

STANOJEVIĆ: Zatražićemo smenu Božidara Ilića

Reagujući na javno izrečenu opomenu Saveta za primenu Etičkog kodeksa, funkcioner DSS Dejan Stanojević izjavio je lokalnim medijima da će DSS i zvanično zatražiti ostavku Božidara Ilića i razmotriti učešće svojih članova u ovom Savetu.

– Nekome očigledno smeta što je za poslednje tri godine, koliko sam član Opštinskog veća, u oblasti saobraćajne infrastrukture urađeno više nego za tri mandata prethodne opštinske vlade. Jadan je ovaj grad u kome je predsednik Saveta za primenu Etičkog kodeksa, sada penzioner, a prethodno dugogodišnji direktor Komrada, odbornik, član Upravnog odbora Vodovoda i ko zna šta još – rekao je Stanojević.

On je precizirao da je član Opštinskog veća postao na predlog predsednika Opštine Miroljuba Stojčića, a sve u skladu sa činjenicom da se kroz projekte iz NIP najviše ulaže u lokalnu saobraćajnu infrastrukturu. Stanojević, kako je rekao, spreman je da se povuče iz opštinske vlade ukoliko to proceni gradonačelnik Stojčić.

Javnom opomenom, jer drugačije sankcije Savet ne može da izriče, prozvan je i direktor Direkcije za razvoj i izgradnju opštine Vranje Dejan Stanojević, funkcioner DSS. Opomena je usledila jer je Stanojević ujedno i član Opštinskog veća, što po članu 9, stav 2, Etičkog kodeksa nije dozvoljeno. Ilić naglašava da je ovaj član jasan: „Funkcioner će izbegavati obavljanje drugih javnih funkcija odnosno delatnosti koje ga ometaju u obavljanju njegovih dužnosti“.

TOŠIĆ: U DSS zbog inertnosti Karićeve stranke

Svoju odluku da iz Pokreta snaga Srbije pređe u DSS, zbog čega je dobila javnu opomenu, Ružica Tošić objašnjava činjenicom da stranka Bogoljuba Karića u Vranju postoji samo na papiru.

– Više puta su me prozivali i zbog sukoba interesa jer sam ja jedno vreme bila i odbornik i radnik Opštinske uprave – objasnila je Tošićeva koja je nakon prelaska u DSS postala direktor Javnog preduzeća Novi dom, koje brine o grejanju u Vranju.

– U slučaju ovog funkcionera DSS proizlazi da je on kao član Opštinskog veća, javni funkcioner jer to stoji u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, te bi obavljanje još jedne funkcije bilo u suprotnosti sa članom ovog zakona, a samim tim i Etičkog kodeksa – precizirao je Ilić. On naglašava da je Savet dobijao uveravanja iz DSS da će Stanojević biti povučen iz Opštinskog veća, uz napomenu da „budu strpljivi dok se ne pronađe adekvatna zamena“.
Savet je uzeo u razmatranje i članstvo dr Gorana Ivkovića (DSS) u dva Upravna odbora. Ovaj član DSS je predsednik UP Javnog preduzeća Vodovod i član UO Apotekarske ustanove. I pored toga što je na jednoj od prethodnih sednica lokalnog parlamenta dao ostavku na mesto predsednika UO Javnog preduzeća Vodovod, iz Saveta upozoravaju da on to nije do dana današnjeg učinio u pisanoj formi.
– Došli smo do saznanja da je Ivković nedavno u Vodovodu podigao dnevnice i karticu za mobilni telefon. Jasno je da je ovim činom javni interes podredio privatnom, pa smo i protiv ovog funkcionera DSS pokrenuli postupak – naglasio je Božidar Ilić.
Najavljeno je da će Savet na razgovor pozvati i predsednika Opštinskog odbora SRS i narodnog poslanika ove stranke iz Vranja Predraga Stošića, zbog optužbi i grubih reči koje je izrekao na račun zamenika predsednika Opštine dr Gorana Stankovića, koji je isključen iz SRS.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.