"Naduvana" cena za čuvanje policije 1Foto: Printscreen Youtube - video dokaz

Osim što je viša od plate prosečnog policijskog službenika, cena od 490 dinara bez PDV-a po radnom satu, koliko Ministarstvo unutrašnjih poslova plaća firmama privatnog obezbeđenja da čuvaju zgradu MUP-a u Ulici kneza Miloša, znatno je viša od tržišne, pokazala je analiza Danasa.

Naime, posao obezbeđivanja zgrade MUP-a dobio je konzorcijum četiri firme, među kojima je i BPS Security, koja je u vlasništvu bivše državne sekretarke u MUP-u Milene Vuković.

Posao je vredan 60 miliona dinara, a trajaće dve godine.

Cena od 490 dinara po radnom satu, koliko je po ugovoru težak ovaj posao, znatno je viša od tržišne.

Analiza ugovora koje su državne institucije potpisivale sa firmama koje se bave privatnim obezbeđenjem pokazuje da se za ovaj posao retko naplaćuje cena iznad 300 dinara bez PDV-a po radnom satu.

Tako je Nacionalna služba za zapošljavanje u januaru 2017. godine posao obezbeđenja poslovnog prostora poverila konzorcijumu četiri firme (VIP Security, DOBERGARD, DOBERGARD d.o.o, Protecta group d.o.o.) za cenu od 334 dinara bez PDV-a po radnom satu.

Nakon podizanja minimalne cene rada, ugovor je izmenjen i cena radnog sata je podignuta na 356 dinara.

Javno preduzeće Skloništa je u julu 2019. godine otvorila ponude za javnu nabavku obezbeđenja objekta, a svih sedam pristiglih ponuda je bilo daleko niže od cene koju MUP plaća.

Najvišu cenu od 339 dinara po satu bez PDV-a ponudila je firma Eurosecurity, a posao je dobio Global protect service sa cenom od 212 dinara po satu.

Ugovor na kraju nije potpisan zbog odbijanja firme koja je posao dobila.

U decembru prošle godine, u skoro isto vreme kada je MUP potpisao ugovor za obezbeđenje zgrade u kneza Miloša, JP Beogradske tvrđave je posao obezbeđenja tvrđave i parka Kalemegdan, vredan 41 milion dinara dodelilo firmama DOBERGARD i DOBERGARD PLUS.

Vrednost radnog sata bez PDV-a ugovoren je na 289 dinara.

Pravni fakultet u Beogradu je obezbeđenje zgrade fakulteta platila firmi Perfect company d.o.o. 2.324.160 dinara. Prema navodima iz ugovora, radni sat vredi 269 dinara bez PDV-a.

Kako za Danas navodi Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku u sektoru bezbednosti je prisutan trend privatizacije.

– Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je i policija angažovala privatno obezbeđenje, ali ima primera da privatno obezbeđenje čuva vojne objekte i drugu kritičnu infrastrukturu. Čak i kod nas hidroelektranu Đerdap već godinama čuva privatno obezbeđenje, navodi Petrović.

Ono što njemu kod ugovora koji je potpisao MUP smeta su, kako je naveo, jake indicije da u pozadini stoje političke veze.

On kao ilustraciju svoje teze ističe da su dve firme iz konzorcijuma koji je dobio posao obezbeđivanja zgrade MUP-a beležile znatno bolje poslovne rezultate od kako je Srpska napredna stranka na vlasti.

– To govori i cena posla od 490 dinara po satu, što je znatno više od tržišne. Drugi državni organi su za isti posao angažovali firme i plaćali cene po radnom satu koje su bile mnogo niže od ove koju je MUP odredio, naglašava Petrović. Dodatan problem je to, ističe, što je posao privatnog obezbeđenja jedna velika siva zona koju niko ne kontroliše.

– Dobar primer odsustva kontrole zakonitosti rada privatnog obezbeđenja mogao je da se vidi na Jutjub kanalu VideoDokaz, na kome je autor razgovarao sa ljudima koji obezbeđuju zgradu u kneza Miloša. Zakon o privatnom obezbeđenju propisuje da pripadnici, pored uniforme, moraju da nose vidljivu legitimaciju. LJudi koji se vide na snimku nisu nosili te legitimacije, čime su prekršili zakon i to dok obezbeđuju objekat policije koja je zadužena da proverava zakonitost njihovog postupanja, kaže Petrović.

Milena Vuković, vlasnica firme BPS Security, bila je državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova do januara 2016. godine.

Ministar tvrdi da je to pilot projekat

Ministar Nebojša Stefanović je krajem godine najavio uvođenje privatnog obezbeđenja u zgradu MUP-a u kneza Miloša, tvrdeći da se radi o pilot projektu koji će uštedeti novac. Kako je naveo, uvođenjem obezbeđenja oslobodiće se policijski službenici da rade policijski posao.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “„Naduvana“ cena za čuvanje policije”

  1. Ja mislim da je ovo dobro.
    Sad će privatno obezbjeđenje spriječiti kriminalce da dolaze u mup.
    Mupu će s druge strane otežati posao jer im mnogi kriminalci više
    „neće biti poznati“, nakon njihove pogibije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.