Država izdvaja 588 dinara po satu kako MUP Srbije ne bi čuvali policajci 1Foto: Screenshot YouTube

Iako je krajem prošle godine ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tvrdio da će angažovanjem pripadnika privatnog obezbeđenja da obezbeđuju pojedine objekte MUP-a uštedeti novac građana, podaci iz javne nabavke pokazuju suprotno.

Radni sat pripadnika privatnog obezbeđenja, prema analizi Danasa, košta oko sedam i po procenata više nego radni sat pripadnika policije.

Prema podacima iz javne nabavke, koje je prvi objavio Insajder, radni sat pripadnika privatnog obezbeđenja na poslu obezbeđivanja objekta MUP-a u Ulici Kneza Miloša koštaće državu 490 dinara, bez PDV-a. Računajući porez, iz budžeta će se za sat vremena angažovanja pripadnika privatnog obezbeđenja izdvajati 588 dinara.

S druge strane, poslove obezbeđivanja objekata koji nisu vitalni obavljaju u najvećem broju slučajeva početnici i policijski službenici pred penziju.

Više izvora iz policije je za Danas navelo da prosečna plata službenika koji čuvaju objekte iznosi 60.000 dinara.

Kada se na taj iznos dodaju porezi i doprinosi, policajac početnik državu košta 97.500 mesečno. Podeljeno na 178 radnih sati, koliko ima u mesecu, dođe se do iznosa od 547 dinara po satu.

Drugim rečima, državu po radnom satu pripadnik privatnog obezbeđenja košta 41 dinar skuplje nego uniformisani policajac.

Predstavnici policijskih sindikata sa kojima smo razgovarali nemaju usaglašeno mišljenje o angažovanju privatnog obezbeđenja, uz opasku da nije pošteno da oni budu bolje plaćeni od policijskih službenika koji obavljaju taj posao.

Velimir Lukić, predsednik Nezavisnog sindikata policije ističe da ne gleda blagonaklono na tu praksu.

– Shvatam da je trend u svetu takav, međutim ne vidim to kao dobro rešenje. Nikada pripadnik privatnog obezbeđenja ne može da se približi profesionalnim standardima policijskog službenika. Obuka policajca traje dve godine, a bez te obuke pripadnici privatnog obezbeđenja naprosto nisu sazreli za taj posao, kaže Lukić. On naglašava da mu, ukoliko nisu tačne tvrdnje ministra policije da se na taj način štedi novac, nije jasna odluka da se posao dodeli privatnim firmama. Ipak, kako dodaje, odluku poštuje.

S druge strane, Lazar Ranitović, predsednik Sindikata srpske policije pozdravlja odluku pošto će policijske službenike osloboditi da se bave značajnijim poslom.

– Objekte od vitalnog značaja treba i dalje da obezbeđuje policija. Međutim, nemam ništa protiv da se drugi objekti prepuste privatnom obezbeđenju, čime bi se policijski službenici oslobodili da se bave nečim što će više doprineti bezbednosti građana, kaže Ranitović.

Država izdvaja 588 dinara po satu kako MUP Srbije ne bi čuvali policajci 2

Kako je pisao Insajder, posao obezbeđenja zgrade MUP-a u ulici Kneza Miloša dobio je konzorcijum firmi među kojima je i BPS Security, firma u vlasništvu Milene Vuković, bivše državne sekretarke MUP-a. Javna nabavka je sprovedena krajem prošle godine a ugovor je potpisan u ukupnoj vrednosti 60 miliona dinara, za ovu i sledeću godinu. Vuković je ministarstvo napustila u januaru 2016. godine.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da je činjenica da je posao dodeljen bivšoj državnoj sekretarki MUP-a, sa čisto pravne strane legalan.

– Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije neophodno je da prođu dve godine od trenutka napuštanja državnog organa do momenta sklapanja posla u oblasti za koju je bio nadležan organ. U ovom slučaju taj rok je prošao. Međutim, ovim je iznova dokazana teza da je za dobijanje posla od države, bliskost sa predstavnicima vlasti od presudnog značaja, ističe Minić.

On ističe da se nada da je angažovanje privatnog obezbeđenja izvedeno na osnovu studije u kojoj je izračunato kolike će biti uštede, a ne na osnovu nečije grube procene.

Kako je u decembru naveo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović angažovanje privatnog obezbeđenja je pilot projekat koji će se pokazati kao jeftinije rešenje i za građane i za MUP, jer bi policijski službenici mogli da budu angažovani na poslovima koji samo oni mogu da obavljaju.

„Možemo da ih stavimo ispred škola, da budu na ulici da rade poslove kriminalističke obrade. Sve što treba da rade policijski službenici koji prođu ozbiljnu edukaciju da bi postali policajci“, naveo je Stefanović.

Snimak pripadnika privatnog obezbeđenja ispred zgrade MUP-a u Ulici Kneza Miloša pojavio se na Jutjub kanalu „VideDokaz“. Na snimku se vide pripadnici obezbeđenja kako autora pokušavaju da privedu i obrišu snimak. Nakon što ih pita po kom zakonu imaju ovlašćenja da ga sprovedu do zgrade, pozivaju policijskog službenika koji je autoru objasnio o čemu se radi i uverio ga da nije prekršio nijedan zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari