Naša novinarka nagrađena je trećim mestom u kategoriji štampa/online, i to za tekst „Od pretnji smrću do udarca u glavu, stomak, kičmu“, jedan od niza tekstova o nasilju nad borcima za ljudska prava u Srbiji, te ignorisanjem države i tužilaštva da se ti slučajevi reše i nasilnici privedu pravdi.

Pre dodele priznanja, učesnici skupa pod nazivom Regionalna konferencija tela za ravnopravnost jugoistočne Evrope povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, svečano su potpisali dokument o saradnji tela za ravnopravnost. Osim Srbije, među potpisnicima su i Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Makedonija.

Poverenica Janković je, otvarajući skup, ocenila da je diskriminacija duboko ukorenjena u predrasudama i navikama koje se sporo i dugo menjaju, a da kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti u zemljama regiona svakodnevnim delovanjem treba da potvrde da je moguće živeti dostojanstveno i uz puno poštovanje ravnopravnosti.

– Zajednička nam je ideja tolerancija kao osnovni princip svakog od naših društava. Zajednički imenitelj oko kojeg smo se okupili je diskriminacija u oblasti rada i zapošljavanja. Značajan broj ljudi živi u strahu od gubitka posla, osećaja neslobode i prihvatanja lošijih uslova rada i diskriminatorskog postupanja po raznim osnovama, ukazala je Janković. Napomenula je da se svi u radu suočavaju sa diskriminacijom, prema godinama života, invaliditeta, premeštanjem trudnica i porodilja na niža radna mesta, ili zbog članstva u političkim i sindikalnim organizacijama.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković rekla je da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji, miru i bezbednosti i da se zalaže se jačanje svih oblika regionalne saradnje koji doprinose pomirenju, evropskim integracijama, boljem životu i unapređenju prava građana. Gojković je ocenila da će otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom biti dodatna prilika i šansa

da se unaprede slobode i ljudska prava u Srbiji.

– Rešeni smo da se uhvatimo u koštac sa svim oblicima diskriminacije, a želim da skrenem pažnju na rodnu ravnopravnost, jer je najveći broj pritužbi na osnovu polne i rodne diskriminacije, rekla je Gojković i podsetila da su u porodičnom nasilju prošle godine ubijene 34 žene, a od početke godine 32.

Inače, u kategoriji štampa/onlajn dobitnici nagrade, pored Jelene Diković su, novinarka Bete Bojana Milovanović (prvo mesto) za tekst „Starost kao novi početak“, objavljen u Novom magazinu i novinar Filip Rudić (drugo mesto) za tekst „Deca izbeglice u opasnosti od iskorišćavanja“ za CINS.

U kategoriji reportaža nagradu je dobila urednica Novog magazina Nadežda Gaće, VICE Srbija i novinari Olivera Milenković i Miško Bilbija za priču „Dubravko“ iz serijala „Jedan život“ i novinarka RTS Tatjana Manojlović za prilog „Život i standardi: pravo na pravdu“.

U kategoriji TV/radio priloga nagrade su dobile novinarka RTS Biljana Radulović za priču „U Srbiji 19.000 lišeno poslovne sposobnosti“, novinarka B92 Jelena Kikić za prilog „Deca prosjaci – osim sažaljenja, da li možemo još nešto“ i novinar N1 Adam Santovac za prilog „LGBT parada može i drugačije“. U kategoriji studentski rad nagradu su dobile Dunja Funduk i Teodora Gavrilović za tekst „Žene na muškom zadatku“.

Dugotrajan proces

Šef Misije OEBS-a Andrea Oricio rekao je da je organizacija konferencije način da se pomogne Srbiji, da se ponudi platforma za regionalno umrežavanje i saradnju stremeći idealu ravnopravnosti za sve. „Ostvarivanje pune ravnopravnosti je dugotrajan proces u svakoj zemlji. Otvaramo novu stranu u oblasti koja je od ključnog značaja za sve nas“, ocenio je Oricio.