Foto: Miroslav Dragojević

Priznanje poznatom autoru veoma gledanih humorističko-satiričnih emisija na nešim televizijama biće
uručeno 12. oktobra na 14. Međunarodnom festivalu humora i satire „Satira festu“, koji se održava u Beogradu, u zadužbini Ilije Kolarca.

Beogradski aforističarski krug ističe u obrazloženju da se „Zoran Kesić iz nedelje u nedelju bavi najaktuelnijim temama na veoma originalan, duhovit, neobičan, lucidan i hrabar način, koristeći mnogobrojna multimedijalna sredstva, u čijoj osnovi su humor i satira“.

Zoran Kesić je, po mišljenju žirija, na čijem čelu je predsednik Beogradskog aforističarskog kruga Slobodan Simić, već tri godine, koliko traje najnoviji serijal, na straži ljudske savesti, morala, plemenitosti i hrabrosti, kritikujući i ismevajući niskost nečasnog, nemoralnog, vulgarnog i nejunačkog života.

Na „Satira festu“ priznanja će biti uručena i za ukupan doprinos srpskoj satiri doajenu srpskog glumišta Vlasti Velisavljeviću iz Beograda i književniku i profesoru Medicinskog fakulteta u Banjaluci Slobodanu Jankoviću.

Na ovogodišnjem konkursu Beogradskog aforističarskog kruga za najbolji aforizam, satiričnu pesmu i priču učestvovalo je rekordnih 195 autora iz Srbije i inostranstva.

Po oceni žirija BAK, autor najbolje priče je Dragutin Minić Karlo iz Beograda, a prvoplasiranu pesmu je napisao Vladimir Vlahović iz Podgorice. Najbolji aforizam, po tradiciji, biće proglašen na kraju manifestacije, koja će biti održana u maloj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Priznanje „Zlatni krug“ za afirmaciju satire u svetu dodeljeno je književnicima Sergeju Sidorovu, predsedniku Moskovskog kluba aforistike, i Ljubiši Simiću, predsedniku Udruženja pisaca „Sedmica“ iz Frankfurta.