Udruženje dramskih umetnika donelo odluku o dobitnicima nagrada za 2019. 1Foto: Prinscreen/ sajt UDUS

Udruženje dramskih umetnika Srbije donelo odluke o dobitnicima tri staleške nagrade za 2019. godinu – Nagrade za režiju „Bojan Stupica“ i glumačkih nagrada „Miloš Žutić“ i „Ljubinka Bobić“.

Bijenalnom Nagradom za režiju „Bojan Stupica“ (za 2019) nagrađena je režija predstave „Tartif“ po Molijeru, autorski projekat nedavno preminulog reditelja Igora Vuka Torbice, realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta, rečeno je u saopštenju Udruženja.

Tročlani Žiri u sastavu Ana Tomović (predsednik), Fedor Šili i Andraš Urban odluku je doneo jednoglasno. U konkurenciji za Nagradu bila su rediteljska ostvarenja premijerno izvedena u Srbiji  u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine.

Bijenalna Nagrada „Ljubinka Bobić“ (u 2019. godini), koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, dodeljena je glumici Danijeli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.

U konkurenciji za nagradu učestvovala su glumačka ostvarenja u predstavama premijerno izvedenim u periodu od 1.9.2017. do 31.8.2019, a predloženo je sedamnaest umetnika.

Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu: Dragana Varagić (predsednica), Andrijana Oliverić, Miloš Đorđević, Daniel Sič i Željko Hubač.

Godišnja Nagrada „Miloš Žutić“ (u 2019. godini) za najbolje glumačko ostvarenje, dodeljena je glumici Jovani Gavrilović za ulogu Petrije Gradske u predstavi „Petrijin venac“ Dragoslava Mihajlovića, u režiji Bobana Skerlića i u produkciji Pozorišta Atelje 212.

U konkurenciji za nagradu učestvovala su glumačka ostvarenja u predstavama premijerno izvedenim u periodu od 1.7.2018. do 30.6.2019, a predloženo je devet umetnika.

Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: rediteljka Đurđa Tešić i glumci Vladimir Aleksić, Ivan Mihajlović i Srđan Timarov (predsednik Žirija).

Realizaciju dodele nagrada pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Datum uručenja nagrada  biće naknadno objavljen.

Iz Udruženja dramskih umetnika Srbije podsećaju da je nedavno dodljenai Nagrada za životno delo „Dobričin prsten“ u 2020. godini istaknutom dramskom umetniku Petru Božoviću, a dobitnik Nagrade „Miloš Žutić“ za 2020. godinu biće poznat naredne godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.