Najavljen skori početak korišćenja nove sanitarne deponije u Vinči 1Deponija Vinča Foto: FoNet/ Zoran Mrđa (arhiva)

Delovi projekta neophodni za početak rada kompleksa za preradu i upravljanjem otpadom Vinča u završnoj su fazi i za nekoliko meseci komunalni otpad iz celog Beograda će se odlagati na novu sanitarnu deponiju, objavljeno je danas nakon što su ambasadori Japana i Francuske u Srbiji Takahitoa Kacumata i Žan-Luj Falkoni, posetili gradilište.

Oni su, sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i predstavnikom kompanije „Beo Čista Energija“, ocenili da će taj kompleks predstavljati dugoročno rešenje u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

Podseća se i da izgradnja nove sanitarne deponije, postrojenja za preradu procednih voda i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada predstavlja partnerski projekat Srbije, Japana i Francuske.

Istaknuto je da će se, puštanjem u rad nove sanitarne deponije, smanjiti zagađenje od dopremljenog otpada i počeće planirani radovi na zatvaranju postojećeg smetlišta koja duži niz decenija predstavlja izvor zagađenja životne sredine.

„Beo Čista Energija“ je predstavila i napredak radova na izgradnji elektrane na otpad, čiji završetak je planiran u 2022. godini, a koja će omogućiti da se umesto fosilnih goriva, kao izvor energije za domaćinstva u Beogradu, koristi komunalni otpad.

Ambasador Žan-Lui Falkoni kazao je da je ovaj projekat, koji udružuje francuske, japanske i srpske partnere, od posebnog značaja za Beograd i Srbiju, zbog izuzetno pozitivnog uticaja na životnu sredinu i ponovnog iskorišćenja otpada za proizvodnju toplotne i električne energije po najvišim međunarodnim standardima.

Ukazao je da je ovaj projekat  javno-privatnog partnerstva (JPP), prvi te veličine u Srbiji, te da može poslužiti i kao model za druge projekte u oblasti životne sredine u Srbiji i zapadnom Balkanu.

Ambasador Takahito Kacumata naveo je da je projekat u Vinči u skladu sa „Inicijativom za saradnju na zapadnom Balkanu“ koju je japanski premijer Šinzo Abe pokrenuo 2018. godine, da podrži socijalno-ekonomske reforme zemalja zapadnog Balkana uključujući Srbiju, na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Zamenik gradonačelnika Vesić naglasio je da je projekat u Vinči jedan je od najznačajnijih za Beograd, jer će zagađenje životne sredine biti značajno smanjeno već sa početkom pružanja usluga tretmana i odlaganja otpada po ekološkim standardima.

Prema njegovim rečima, otvaranjem nove deponije steći će se uslovi za saniranje i zatvaranje postojeće deponije u Vinči koja postoji već više od 40 godina, a spada u najneuresjenije deponije u Evropi i jedna je od najvećih u svetu.

Vesić je kazao da ovim projektom počinje novi način tretiranja otpada u Beogradu, te da će po završetku svih postrojenja biti otvoreno više stotina novih radnih mesta.

Iz uprave preduzeća „Beo Čista Energija“, koje su osnovali kompanija Suez (Francuska), korporacija Itochu (Japan) i Marguerite, naveli su da će u Vinči biti značajno smanjene emisije gasova staklene bašte. Proizvodnjom energije korišćenjem otpada i deponijskog gasa sa nove i postojeće deponije, umesto prirodnog gasa ili fosilnih goriva, kako je procenjeno, projekat JPP u Vinči smanjiće emisiju štetnih gasova koji su ekvivalentni vrednosti od 250.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Podseća se i da je u septembru 2017. „Beo Čista Energija“ sa Gradom Beogradom potpisala Ugovor o JPP za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog i građevinskog otpada na period od 25 godina.

Objekti u izgradnji uključuju postrojenje za preradu komunalnog otpada snage 103 MV i proizvodnju električne i toplotne energije, izgradnju nove deponije sa tretmanom deponijskog gasa, tretmanom procednih voda i postrojenje za reciklažu građevinskog otpada.

Projekat se realizuje uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.