Foto: MORWAN ALI/EPA

Na teritoriji vranjske opštine epidemiološki je potvrđeno 16 slučajeva oboljenja, dok je kod 17 pacijenata u toku provera epidemiološke slike.

Najveći broj registrovanih slučajeva morbila 127 ima u opštini Surdulica, gde je tridesetak pacijenata pod sumnjom na ovu bolest. U Bujanovcu je registrovan 21 slučaj, u Vladičinom Hanu ima 18 potvrđenih i desetak pacijenata sa sumnjom na oboljenje, dok je u Preševu u devet slučajeva potvrđeno prisustvo malih boginja – potvrđeno je Danasu u Zavodu za javno zdravlje, regionalnoj zdravstvenoj ustanovi koja kontroliše epidemiološku situaciju u ovom okrugu.

U pograničnoj opštini Bosilegrad registrovan je jedan pacijent sa simptomima na morbile, dok je jedina opština u kojoj nije bilo obolelih od malih boginja Trgovište. Najveći broj obolelih je u starosnoj dobi između 30 i 40 godina, a manji broj slučajeva registrovan je kod dece, od čega jedan sa smrtnim ishodom kod četvorogodišnjeg pacijenta iz Vranjske Banje koji je preminuo na klinici u Nišu. Najveći broj obolelih od malih boginja na jugu Srbije nalazi se na kućnom lečenju, dok je određeni broj hospitalizovan u bolnicama u Surdulici i Vranju. Epidemija malih boginja u opštinama na jugu Srbije traje već duže od dva meseca, a lekari navode da postoje dovoljne doze vakcina protiv morbila, kao i da se broj vakcinisanih lica povećava iz dana u dan, ali da je taj broj pre proglašenja epidemije u pet opština bio ispod optimalnih 90 odsto.