Napadnut radijski voditelj Daško Milinović u Novom Sadu 1Foto: N1

Radijski voditelj Daško Milinović napadnut je jutros u Novom Sadu.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu efikasnom akcijom rasvetlili napad na novinara Daška Milinovića, navodi se u saopštenju iz ministarstva.

Milinović napadnut je jutros oko 6:45 časova, u Ulici vojvode Knićanina u Novom Sadu, prilikom odlaska na posao, saznaje 021.rs.

Tokom „Alarma sa Daškom i Mlađom“ je izjavio da se napad dogodio u blizini Osnovne škole „Vasa Stajić“. Kako je objasnio, poprskan je suzavcem u oči, a dvojica mladića su ga napala šipkom.

„Napali su me jadnici, dvojica mladih neutreniranih fašista koji su me čekali. Jedan od njih me je poprskao suzavcem, preporučio bih im da za sledeći put kupe bolji suzavac. Krvarim iz ruke, šipka im nije bila lošeg kvaliteta“, kaže Milinović.

On navodi i da je u četvrtak primetio kako ga ista dvojica čekaju, dodajući da bi mogao da ih prepozna.

Njegov kolega Mladen Mlađa Urdarević za 021.rs je ocenio da je očigledno reč o organizovanom napadu.

„Njega su prvo poprskali suzavcem, zatim su pokušali da ga udare šipkom u glavu, te je on štiteći lice postavio ruku koja je sada povređena i iz koje krvari. Ovo je način da se slobodnomisleći čovek spreči da kaže ono što misli“, kaže Urdarević.

Radijski voditelj Daško Milinović koji je danas napadnut u Novom Sadu izjavio je da „ima ideju da se radi o fašističkim aktivistima“ i dodao da je u pitanju „napad na antifašistu“, zbog stavova koje iznosi u javnosti.

Milinović je za N1 rekao da „pretnje i lajanja na internetu obično posle nekog vremena moraju da dobiju i fizičku manifestaciju“ i dodao da je i ranije primetio da su ga pratila dvojica muškaraca koja su ga jutros napala, nakon što su „bili u izvidnici“ u sredu i četvrtak.

On je naveo i da bi jednog napadača mogao da prepozna, „jer prvi dan nije nosio masku“, dok su danas obojica bili s maskama.

„Već ranije sam mislio da su potencijalni napadači, ‘šmekali’ su me dva dana, a jutros su me napali. Kad sam video da mi prilaze bilo mi je jasno da će me napasti i imao sam vremena da zauzmem odbrambeni položaj“, rekao je Milinović.

On je objasnio da ga je „manji i niži, sitniji“ napadač prvo poprskao „biber“ sprejom i suzavcem, a da je drugi, „krupniji“, izvadio teleskopsku ili neku drugu metalnu palicu i udario ga tri puta.

Milinović je rekao da u prvi mah nije želeo da prijavljuje napad, ali da su njegov kolega Mlađa Urdarević i slušaoci insistirali da ode do lekara, koji je po službenoj dužnosti prijavio napad.

On je naveo da je razgovarao sa sa načelnikom novosadske policije i sa tužiocem.

„Dao sam izjavu tužiocu i iskren da budem, prilično sam siguran da oni mogu da ih uhvate“, rekao je Milinović.

NDNV: Hitno uhapsiti napadače na radijskog voditelja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas da se hitno rasvetli slučaj napada na novosadskog radijskog voditelja Daška Milinovića i ocenilo da su napadi „direktna posledica nedelovanja državnih organa“ i neprestane kampanje targetiranja neistomišljenika.

„Još jednom ponavljamo da je ovaj fizički napad direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije“, naveo je NDNV u saopštenju.

Dodaje se da je napad i posledica neprestane kampanje targetiranja neistomišljenjika i medija, koju „svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija“.

„Ovim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad“, ocenio je NDNV.

Prema njihovim rečima, „varvarski napadi“ pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu novinarska i medijska udruženja svakodnevno obaveštavaju javnost.

NDNV je poručio da će o napadu obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću će obezbediti pravnu pomoć. NDNV je o napadu obavestio i Radnu grupu za bezbednost novinara.

Daška Milinovića su rano jutros u Novom Sadu napala dvojica muškaraca, kada je krenuo na posao.

Prvo su mu išpricali dva suzavca u oči, a nakon toga su ga tukli metalnom šipkom. Dobio je tri udarca šipkom, ali je uspeo da zaštiti glavu rukom. Nakon napada, maskirani muškarci su pobegli. Milinović se nalazi u Urgentnom centru gde mu pružaju pomoć.

Daško Milinović i Mladen Urdarević su radijski dvojac koji ima svoj internetski radio „Daško i Mlađa“. Oni svakog radnog dana emituju satiričnu emisiju „Alarm“.

Ovaj radijski dvojac pre osamostaljivanja radio je na radio stanicama AS, B92 i na Omladinskom O radiju Radio-televizije Vojvodine.

PSG osudio napad na Milanovića

Pokret slobodnih građana (PSG) osudila je danas napad na novosadskog novinara Daška Milinovića i ocenio da je nesumnjivo reč o nastavku „bujanja fašizma“ u Novom Sadu i egzekucija pretnji „koje svako ko javno govori protiv dalje fašizacije društva dnevno dobija“.

„Napadači moraju biti hitno pronađeni i osuđeni na najstrožu kaznu, kako bi se makar formalno zauzdavao nadolazeći fašizam“, navodi se u saopštenju.

PSG je ocenio da veze vladajuće Srpske napredne stranke s „ovim elementima nisu tajna“ i da o tome govori stalna komunikacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa liderom Srpske desnice Mišom Vacićem, „a verovatno i drugim pripadnicima ultradesnice koji služe za zastrašivanje političkih protivnika“.

Ministarstvo kulture osudilo fizički napad na radijskog voditelja

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je jutrošnji fizički napad na radijskog voditelja Daška Milinovića u Novom Sadu i pozvalo nadležne da taj slučaj i sve druge napade na novinare tretiraju kao prioritene.

„Svim novinarima i medijskim radnicima mora se omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao a da tom prilikom njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti dovedeni ni jednog trenutka u pitanje“, navelo je to ministarstvo u saopštenju.

DS: Govor mržnje ohrabruje osobe sklone nasilju

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Napadnut radijski voditelj Daško Milinović u Novom Sadu”

  1. Znači, počelo je…
    Isto kao u vreme Big Adolfa: sačekivanje i premlaćivanje „izdajnika“, „narodnih neprijatelja“ i generalno svih onih koji ne duvaju horski u istu tikvu s nama. Naravno, uvek viteški, bar dva na jednog.

    • ko duva u horsku tikvu mozes procitati u clanku gore. razne nevladine organizacije nuns i novinar. naravno napadace treba kazniti po zakonu, ali baljezganja nisu potrenbna. ovaj olos od nevladinih organizacija je vec utvrdio zbog cega su ga napali i sve ostalo, a ustvari niko nista ne zna osim policije koja ih je navodno vec uhapsila.

  2. Sada ce narodna policija da privede zrtvu a napadace oslobodi, jer zrtva je tu sumnjiva, ovi divljaci su vrlo uklopljeni u ambijent
    Uostalom, moraju da ih puste jer treba da nastave da rade svoj posao za koji su placeni, da umlacuju ljude po ulici po nalogu i nasumice, nema veze samo da se strah u kosti uteruje

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.