Foto: bg.vi.jt.rs

Citiranjem optužnice, predsdenica sudskog veća Mirjana Ilić odlučila je da ponovo pokrene postupak, odbacivši predlog tužilaštva koje je tražilo da se suđenje nastavi u fazi u kojoj je u junu mesecu i prekinuto. 

odsetimo, poslednji glavni pretres u postupku koji se vodi zbog ratnog zločina u Srebrenici održan je u junu, kada je odbrana istakla pravne manjkavosti u optužnom aktu. Odbrana je svoj zahtev za odbacivanjem optužnice temeljila na stavu da u trenutku njenog podizanja formalno nije postojao rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine.

Apelacioni sud je u oktobru usvojio žalbu, u međuvremenu izabrane, tužiteljke za ratne zločine. Poslednju prepreku nastavku suđenja uklonio je Vrhovni kasacioni sud odbacivanjem zahteva za zaštitu zakonitosti koju su podneli branioci okrivljenih.

Optužnica tereti osmoricu bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske da su 1995. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinić, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasićad su optuženi su da su u hangaru sela Kravice kod Srebrenice ubili 1.313 lica muslimanske nacionalnosti.