Nauka o hrani i stomatologija najbolje plasirane 1Foto: Stanislav Milojković

Od ukupno 54 naučne oblasti Beogradski univerzitet je visoko ocenjen u 12, na osnovu pokazatelja vezanih za radove svojih nastavnika, istraživača i saradnika objavljene u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima. Naši istraživači najbolje rezultate su pokazali u oblasti nauke o hrani i tehnologije hrane, gde su plasirani između 76. i 100. mesta u svetu, i u stomatologiji koja je između 151. i 200 mesta.

Od ove godine je izmenjena metodologija rangiranja tako da kriterijum nije ukupan broj naučnih radova u časopisima na referentnim listama, već samo oni objavljeni u časopisima ubrojanim u prvu četvrtinu prema bibliometrijskom faktoru uticajnosti za određenu naučnu oblast, objašnjavaju na Univerzitetu u Beogradu.

U okviru polja prirodno-matematičkih nauka, naš najveći i najstariji univerzitet je rangiran u oblasti fizike (između 201. i 300. mesta u svetu) i ekologije (između 401. i 500. mesta). U tehničkim naukama UB je, sem u oblasti nauke o hrani i tehnologije hrane, dobro plasiran u nauci i tehnologiji instrumentacije (između 201. i 300. mesta) i hemijskom inženjerstvu.

Kada je reč o medicinskim naukama, UB je, osim u stomatologiji, rangiran u kliničkoj medicini (između 301 i 400. mesta u svetu), javnom zdravlju (između 201. i 300.) i medicinskoj tehnologiji (između 301. i 400. mesta). U polju bionauka veterinarina je plasirana između 201. i 300. mesta, a poljoprivredne nauke između 401. i 500. mesta, dok smo u društvenim naukama poziciju na Šangajskoj listi obezbedili samo u psihologiji, i to između 301. i 400. mesta u svetu.

– Hemijski, Poljoprivredni, Tehnološko-metalurški fakultet i Institut za biološka istraživanja su temelj uspeha u nauci o hrani i tehnologiji hrane. Odmah ispod su Institut za medicinska istraživanja, Farmaceutski fakultet i još nekoliko kuća. Dakle, 10 do 12 članica Univerziteta u Beogradu participira u tom uspehu pošto je nauka o hrani i tehnologija hrane multidisciplinarna oblast – kaže za Danas Živoslav Tešić, profesor Hemijskog fakulteta UB u penziji.

On podseća da smo u prethodnim rangiranjima na Šangajskoj listi bili još uspešniji, čak među 30 najboljih u svetu i deset u Evropi. Tešić kaže da je primetan pad, ali da je i pored toga ogroman uspeh biti među top 100 svetskih univerziteta. Na pitanje šta je ključ uspeha, Tešić odgovara da je Srbija poljoprivredna zemlja i da može dosta da ponudi u pomenutoj oblasti koja je vrlo popularna u svetu, a veliki broj naučnih časopisa objavljuje radove upravo u tom domenu.

Naš sagovornik kaže da je zbog aktuelne epidemiološke situacije juče otkazana, odnosno pomerena za godinu dana, međunarodna konferencija Unifud. Konferencija je trebalo da se održi krajem septembra i bilo je predviđeno da u Srbiju dođe osam vodećih svetskih naučnika, kako bi našim mladim stručnjacima preneli najnovija saznanja u nauci o hrani i tehnologiji hrane.

Visok rang stomatologije na Šangajskoj listi za dekana Stomatološkog fakulteta UB Aleksu Markovića nije iznenađenje, jer su i prethodnih godina bili među najboljima u svojoj oblasti.

– Pored onoga što dobijamo od resornog ministarstva, Fakultet iz sopstvenih sredstava dosta ulaže u razvoj nauke, u kadrove i njihovo stručno usavršavanje. Imamo plejadu mladih, ambicioznih ljudi koji se ozbiljno bave naučnim radom. Mislim da smo jedini fakultet na Univerzitetu u Beogradu koji daje stipendije svojim saradnicima da provedu od šest meseci do godinu dana u referentnim svetskim centrima na usavršavanju i po povratku svoja znanja prenose mlađim kolegama – navodi Marković, a kao potvrdu kvaliteta iznosi i činjenicu da su ove godine po broju prijavljenih za upis na integrisane studije stomatologije među najpopularnijim fakultetima. Čak 825 kandidata se prijavilo za 220 mesta za upis u prvu godinu studija.

Harvard svetski lider

Rangiranje na Šangajskoj listi po naučnim poljima se sprovodi od 2009, a ove godine je rangirano više od 4.000 univerziteta. Univerziteti iz Sjedinjenih Američkih Država zauzimaju najviše pozicije u 31 naučnoj oblasti, a kineski univerziteti dominiraju u 11. Po ukupnom plasmanu najbolji je Univerzitet Harvard, koji je prvoplasirani u 14 oblasti, a iza njega je MIT koji je lider u šest naučnih oblasti. Među najuspešnijim su i Univerzitet Kalifornija, Berkli, Univerzitet u Pensilvaniji i Univerzitet Kolorado, Oksford iz Velike Britanije i Nanjang tehnološki univerzitet iz Singapura.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.