Foto: Miroslav Dragojević

Tuženima je naloženo da aktivistima inicijative, Kseniji Radovanović, Dobrici Veselinoviću i Radomiru Lazoviću, na osnovu pretrpljenog duševnog bola i nematerijalne štete, zbog povrede časti i ugleda isplate po 100.000 dinara, a zbog povrede prava na autentičnost još po 70.000 dinara, što je ukupno 510.000 dinara. Dodatno, tuženi su u obavezi da plate i sudske troškove u iznosu od 165.000 dinara.

Radi se o jednom od serije članaka u okviru kontinuirane kampanje organizovane sa ciljem da diskredituje aktivista inicijative Ne davimo Beograd. U tekstu se, između ostalog, tvrdi da protesti koje je organizovala inicijativa Ne davimo Beograd treba da prerastu u nasilne demonstracije, haos, nemire, fizičke obračune, da ih organizuju EU i SAD, da su finansirani od strane Soroša i Rokfelera, da iza organizatora protesta stoje Janković, Šabić i ekstremni politički pokreti, a aktivisti inicijative prikazani su kao sluge stranog faktora, radikalna formacija koja želi da poljulja ustavni poredak, izdajnici, nasilnici, pa čak i kao neko ko bi mogao da ugrozi živote pojedinaca na vlasti.

„Samo u prvih 100 dana od početka protesta zbog rušenja u Hercegovačkoj 2016. godine, naši aktivisti našli su se preko 40 puta na naslovnim i nosećim stranama dnevnih “novina” Informer.  Neki od naslova kojim su pokušali da nas diskredituju bili su: „Ubijanje Vučića“, „Šefovi žute patke hteli da linčuju Sinišu Malog“, „Kreće nasilje u Srbiji!“, „Soroš za haos u Srbiji dao skoro četiri miliona evra“, „Žuta patka hoće i da bije“, „Stranci daju milione za lažne afere u Srbiji“, „NATO podržao žutu patku“. Ova kampanja, jasno orkestrirana iz krugova bliskih vlasti, u kojoj javnim pretnjama i komentarima učestvuju čak i pojedini narodni poslanici, nastavila se do današnjih dana, a kulminirala je pretnjama i nasrtajima na aktiviste inicijative u toku izborne kampanje za skupštinu grada Beograda“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Sav novac dobijen u ovom i drugim sporovima protiv dnevnih “novina” Informer biće iskorišćen za nastavak rada inicijative, dodaju oni.