P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Posle otkrivanja 15 Pakistanaca koje su pokušali da prokrijumčare dva srpska državljanina u teretnom vozu, koji je iz Makedonije ušao na teritoriju Srbije, otkrivena su 33 Sirijca. Policijski izvori našeg lista navode da pojačani nadzor granice između Srbije i Makedonije i stalna koordinacija bezbednosnih službi dve zemlje, za sada osujećuje pokušaje ilegalnog ulaska migranata, kao i krijumčarenja ljudi.

– Pojačali smo i nadzor administrativnih prelaza kod Končulja i Dobrosina sa Kosovom, jer je moguće da migranti krenu preko Kosova i Crne Gore ka Hrvatskoj. Za sada u tom sektoru nije uočeno kretanje migranata – navode policijski izvori sa juga Srbije.

Svi migranti koji su registrovani u pokušaju ilegalnog prelska državne granice se sudski procesuiraju i sledi im zabrana ulaska u Srbiju. Uočljiva je i pojačana kontrola putnika na Graničnom prelazu kod Preševa gde se kontrolišu autobusi i putnička vozila.

U Prihvatnom centru u Preševu već nedelju dana nije registrovan dolazak nijednog migranta iz Makedonije, a gotovo da nema ni vraćenih izbeglica iz Hrvatske. Ovde je u Prihvatnom centru oko 600 migranata uglavnom žena i dece, koji čekaju na bilo kakvo rešenje o njihovoj sudbini. Hrane i higijenskih sredstava ima dovoljno. Do sada nije registrovan nijedan slučaj da je neko od izbeglica pokrenuo postupak za dobijanje azila u Srbiji.