Đoković u prvom od dva meča na kojima u Melburnu ne gubi: U polufinale kao u dnevnu sobu do koje Amerikanac Fric nije mogao da mu prepreči put 1Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

U kući od koje ima zlatne ključeve i dođe joj jednom godišnje Novak Đoković je kroz široki hodnik ušao u dnevnu sobu.

Tu je sve besprekorno postavio na svoje mesto. Kad mu svrate gosti, svaki se drzne da poremeti skladni red i poredak stvari pa ih gazda vrati preko praga odakle su stigli.

Najbolji teniser na svetu je 11. put u polufinalu Australijan opena. Taj meč nijednom nije izgubio, a onda nije ni finale.

U četvrtfinalu, svom prvom po danu u Melburnu u poslednjih 15 godina, na 32 stepena Celzijusa po australijskom letu, sa 7:6 (7:3), 4:6, 6:2. 6:3 razvejao je nadu najbolje plasiranog američkog igrača na svetskoj listi Tejlora Frica (12. mesto), koji je mislio da ima sposobnost da presretne favorita kroz njegov hol slave.

 

Fric je igrač kalibra i stila s kakvima je Đoković delio nezapamćeno koliko megdana.

Na putu desetostrukog osvajača ka 11. lovoru najsličniji je Australijancu ruskog porekla Alekseju Popirinu, koji je pokošen u drugom kolu, ali je bolji od njega po rešenjima na terenu i iskustvu iz zahtevnijih duela, uostalom i po mestu na svetskoj listi.

Dakle, ima košarkaški skladnu figuru i dobar rad nogu na 196 cm. Visina iznad teniserskog proseka osnova mu je za pregled igre kao sa lovačke čeke, jak i precizan servis i snažne forhende po ćoškovima protivničkog polja.

Đoković u prvom od dva meča na kojima u Melburnu ne gubi: U polufinale kao u dnevnu sobu do koje Amerikanac Fric nije mogao da mu prepreči put 2
Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Silina udaraca ide mu iz desnog ramena. Sva usredsređenost Đokovićevog delovanja trebalo je da bude u težnji da suparnika izda najjača tačka iz koje kreće njegova ambicija i da krene s greškama i zapadanjem u nervozna stanja. U tome je najbolji teniser sveta protiv klasičnih udarača bog otac.

 

Malo je nedostajalo da se Fric pokoleba na početku meča.

U prvom gemu Đoković je imao tri brejk-lopte, ali se njegov rival izvukao posle devet izjednačenja i više od 16 minuta na klackalici.

Sledeći put kad je Amerikanac servirao, branilac trona je iz protivudara dosegao do 40:0, ali se upravo iz takvih virova igrači Fricovih mogućnosti čupaju servisom dok ih još služi.

Budući da je ukupno već otklonio šest opasnosti za brejk, američki teniser je ušao u stabilnije struje.

Mada se Đokoviću i u devetom gemu ukazao tračak prilike da ga prelomi, naslućivalo se da će odluka o prvom setu pasti u taj-brejku, ali umalo da ne bude tako. Servirajući da se domogne produžetka, favorit se suočio s dve brejk-lopte. Sačuvao je pribranost.

Čim je u taj-brejku Fric nadomak mreže poslao lopticu iz polusmeča u aut, bila je to ilustracija za momente na koje Đoković u svim sličnim okršajima računa i za konačnu pobedu.

Iz tog poklona je sagrađena neuhvatljiva prednost od 3:0. Nadalje je sve teklo po željama šampiona.

Fricu, ipak, nije izmaklo tlo pod nogama.

Ohrabrenje za sledeće hvatanje ukoštac s najboljim na svetu dobio je odmah u prvom gemu drugog seta, jer je načinio brejk.

Poveo je i s 2:0. Resetovao se.

U tom koraku ispred nije posustao do kraja seta.

Đoković je na osam propuštenih šansi za brejk u prvom setu nakalemio još sedam. Sa svih 15 se Fric izborio, najčešće pouzdanim servisom, ali i pronicljivom igrom u polju. I zaista mu treba odati priznanje za to što je umakao svaki put sa ivice žileta.

Đoković u prvom od dva meča na kojima u Melburnu ne gubi: U polufinale kao u dnevnu sobu do koje Amerikanac Fric nije mogao da mu prepreči put 3
Foto: Fonet/AP

Ničija, međutim, nije gorela do zore pa ni Fricova. Jednom je morao da popusti, a to se desilo u pravi čas po Đokovića da stekne zalihu koja je bila i presudna za još jedno vođstvo u setovima.

Najzad, iskoristio je 16. brejk-loptu pri 40:30 u drugom gemu trećeg seta. Držao je mah suvereno do kraja. Brejkom je i ukrasio set.

U idućem setu, dok je bio svoj na svome, Đoković je brejkom poveo s 4:2. Fric mu je uzvratio istom merom (4:3), ali je ponovo posustao na svoj servis (5:3).

Đoković je u svoju dnevnu sobu stupio kroz široko otvorena vrata.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari