Uzaludna borba sa samim sobom na 36 stepeni: Kada je Đoković prethodno igrao u četvrtfinalu Australijan opena po danu? 1Foto: EPA/MAST IRHAM

Od kada je Novak Đoković ušao među legende svog sporta, uvek se vodila polemika, a tako je i sada na Australijan openu, kada mu organizatori na četiri najznačajnija teniska turnira ne namene udarni termin za igru ili ga izmeste na teren koji nije centralni.

Pogotovo je to upadljivo u Melburnu, jer se prvi turnir za grend slem u sezoni održava u leto na Petom kontinentu.

Ne igra li Đoković u večernjem terminu nego po danu, izložiće se u naporima drugačijim vremenskim prilikama nego kada je uveče prijatnije za igru.

Iz ugla televizijskih posmatrača u našoj zemlji nije zanemarljivo što se mečevi u tzv. dnevnoj sesiji igraju u rano jutro po srednjeevropskom, što najzagriženije poklonike najboljeg tenisera na svetu primorava da navijaju budilnike.

Takav je slučaj na australijskom openu, dakle, i ove godine.

S igralištem nema problema, jer je desetostruki osvajač bard „Rod Lejver“ arene, ali će i u četvrtfinalu, protiv najbolje plasiranog američkog tenisera na svetskoj listi Tejlora Frica (12. mesto), igrati po danu, ne pre 14.30 časova po lokalnom (ne ranije od 4.30 u utorak ujutro po našem), a meč drugog para u toj polovini kostura, između Italijana Janika Sinera (četvrti) i Rusa Andreja Rubljova (peti), predviđen je za glavni u večernjem programu (pre podne po našem).

Đoković je u dnevnom programu igrao u „Lejveru“ i u osmini finala, kada je sa 6:0, 6:0, 6:3 slistio najboljeg Francuza na listi Adrijena Manarina (19), ali ga je pregazio pod zatvorenim krovom, budući da je padala kiša.

Prethodno je nanizao večernjih 15 mečeva, s obzirom na to da je poslednji put po danu igrao protiv Amerikanca Frensisa Tijafoa u drugom kolu 2021.

Sada se u Melburnu očekuju drukčiji uslovi popodne nego u susretu s 35-godišnjim francuskim igračem. Predviđa se sparno i oblačno vreme, s temperaturom u tom delu dana oko 28 stepeni Celzijusovih.

Đoković, koji je u četvrtfinalu na grend slemu 58. put, po čemu se u rekordu poravnao sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom, poslednji put se u Melburnu po danu borio za ulazak u polufinale 2009, kada je branio prvu od rekordnih deset titula u Australiju i prvu od rekordne 24 najvrednije u karijeri.

Sastao se, tada kao treći „reket“ sveta, s devetoplasiranim Endijem Rodikom, jednim od najboljih američkih tenisera prethodne generacije.

Uzaludna borba sa samim sobom na 36 stepeni: Kada je Đoković prethodno igrao u četvrtfinalu Australijan opena po danu? 2
Foto: EPA/MAST IRHAM

Predao mu je pri vođstvu protivnika sa 6:7 (3:7), 6:4, 6:2, 2:1 zbog iznemoglosti od vrućine, u danima najvrelijeg talasa u Australiji posle 1908.

„Glavni razlog da se povučem su grčevi i bolovi u celom telu. Ljudi su mogli da vide da se mučim s kretanjem. Zaista sam dao sve od sebe, ali ponekad ne možete da se borite sa sopstvenim telom“, rekao je Đoković, koji je u trećem setu, kad se temperatura popela na 36 stepeni, imao desetominutni medicinski tajm-aut.

Uzaludna borba sa samim sobom na 36 stepeni: Kada je Đoković prethodno igrao u četvrtfinalu Australijan opena po danu? 3
Foto: EPA/MAST IRHAM

U potonjim godinama četvrtfinalista nije bio samo 2017 (poraz u drugom kolu od Uzbekistanca Denisa Istomina) i 2018 (u četvrtom kolu od Korejca Čunga).

Svih ostalih puta je igrao u večernjem terminu, a dalje nije prošao samo 2010, kada mu se Francuz Žo Vilfrid Conga sa 7:6 (10:8), 6:7 (5:7), 1:6, 6:3, 6:1, u borbi od skoro četiri časa, revanširao za poraz u finalu 2008.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari