Savršenstvo bez mane: Đoković slistio Manarina u osmini finala Australijan opena 1Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Najbolji teniser na svetu Novak Đoković je pobedio u osmini finala Australijan opena, a o njegovoj pobedi će se govoriti kao da je trijumfalna iako mu do odbrane trona u Melburnu predstoje još tri prepreke.

Desetostruki osvajač, a četvorostruki uzastopni, 36-godiišnjak, slistio je u veteranskom okršaju u četvrtom kolu 35-godišnjeg Adrijena Manarina, koji je s 19. mesta svetske liste najbolje plasirani francuski teniser.

„Galski petao“, skrećući na sebe pažnju jer je prvi igrač u poslednjih 18 godina kome su sva tri prva duela u Melburnu pripala na pet maratonskih setova, „očerupan“ je na centralnom stadionu „Rod Lejver“, na bunjištu Đokovićevih istorijskih ostvarenja, sa 6:0, 6:0, 6:3 za sat i 43 minuta.

Manarino je prvi gem uzeo kada je posle sat i 28 minuta igre izjednačio na 1:1 u trećem setu.

 

Od uvođenja kompjuterskog obračunavanja poena za svetsku listu 1973, prvi put se na četiri turnira za grend slem desilo da teniser koji je među 20 vodećih izgubi prva dva seta sa po 6:0.

Poslednji put kada je Đoković protivniku iz Top 20 prepustio najviše tri gema na grend slemu bilo je na meču s Hrvatom Marinom Čilićem (deveto mesto) u polufinalu Ju-Es opena 2015 – 6:0, 6:1, 6:2.

Đoković je i jedini kome je više od jednom pošlo za rukom da u mečevima protiv tako visoko plasriranih postigne besprekorno otvaranje u prvom setu, a prvi put je rivala tako ostavio u čudu u četvrtfinalu baš na australijskom openu 2008, svom prvencu, budući da je Španca Davida Ferera, kada je ovaj bio peti na listi, pobedio kao treći „reket“ sa 6:0, 6:3, 7:5.

Srpski as je u četvrtfinalu na turnirima za grend slem 58. put. Po tome se u analima poravnao sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom.

Sastaće se u utorak s uspešnijim iz meča Grka Stefanosa Cicipasa i Amerikanca Tejlora Frica.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari