U četvrtfinalu s jednom od najredovnijih mušterija: Đoković, subjekat Fricove izjave istrgnute iz konteksta 1EPA-EFE/JAMES ROSS

Najbolje plasirani američki teniser na svetkoj listi 26-godišnji Tejlor Fric sanjaće o podvigu protiv prvog „reketa“ sveta Novaka Đokovića i u susret svom prvom četvrtfinalu na Australijan openu, a svi njegovi prethodni snovi bili su pusti.

Jedna je od najredovnijih mušterija desetostrukog osvajača u Melburnu, rekordera s 24 titule na turnirima za grend slem.

Đoković ne samo da ga je uklonio sa svog puta ka tronu i na „Rod Lejveru“ u trećem kolu 2021. i u četvrtfinalu Ju-Es opena prošle godine nego i u svih drugih šest međusobnih duela.

Fric je, dakle, jedan među rivalima protiv kojih srpski as ima 8:0 međusobno. To su i Kipranin Markos Bagdatis, Italijan Fabio Fonjini, Kanađanin Denis Šapovalov i Argentinac Huan Monako.

Bilo je i onih koji su prolazili preko gadnijeg trnja.

U okršajima s kanadskim igračem crnogorske krvi Milošem Raonićem i Italijanom Andreasom Sepijem ima po 12:0, protiv Francuza Žeremija Šardija 14:0, a najgore je prošao Francuz Gael Monfis.

Njega je savladao i 19. put kada mu je uzeo meru i u osmini finala na mastersu u Sinsinatiju prošle godine, gde mu se na putu ka trofeju u nezaboravnom finalu sa Špancem Karlosom Alkarazom zatim našao i Fric. Tada je i nadmašio Rafaela Nadala s kojim je delio rekord (španski as ima 18:0 protiv Francuza Rišara Gaskea).

Đokoviću je zbog strogih uzusa američke administracije u vezi s vakcinacijom protiv virusa korona bio zabranjen ulazak u SAD, pa je zato propustio i Ju-Es open 2022.

U vreme embarga Fric je dao izjavu za američke medije u kojoj je našao argumente i „za“ i „protiv“ Đokovićevog učešća u Njujorku.

„Đoković je veliki šampion, ali teško je zbog njega napraviti pojedinačan izuzetak od pravila, pogotovo ako se uzme u obzir da mi uopšte nismo zemlja koja je najbezbednija od kovida po tome kako radimo stvari. Znate već kakva bi šteta nastala ako pustite najboljeg na svetu da igra na Ju-Es openu“.

To je protumačeno u bezbednosno-medicinskom kontekstu, kao da je Fric mislio da je Đoković zdravstveno rizična osoba.

Američki teniser, međutim, morao je da dodatno razjašnjava svoje reči.

„U pitanju je bilo sirovo tumačenje. Ja sam, zapravo, dao Đokoviću najbolji mogući kompliment jer je za sve najbolje da on ne igra s obzirom na to kako igra“.

Fricov rastumačeni kontekst potvrđen je na terenu. Đoković je trijumfovao i u Sinsinatiju i u Njujorku, a sanak pusti američkog igrača je nastavio da traje preko oba turnira.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari