Nenad Popović: Na početku nekoliko stotina hiljada vakcina "sputnjik V" 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Očekujemo da u sledećih deset dana iz Rusije u Srbiju bude dopremljena supstanca za proizvodnju vakcina sputnjik V.

U toku su poslednje pripreme za prijem supstance i otpočinjanje proizvodnje. Od prve količine Torlak će moći da proizvede nekoliko stotina hiljada vakcina, naveo je u pisanoj izjavi za Danas Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, odgovarajući na pitanje koliko doza vakcina „sputnjik“ treba da izađe sa Torlaka i u kom roku.

On je dodao da će supstanca za punjenje vakcina „nastaviti redovno da pristiže“, kao i da „očekuje da će u narednom periodu Srbija imati dovoljno vakcina da potpuno zadovolji svoje unutrašnje potrebe“.

– Pokretanje proizvodnje vakcine „sputnjik ve“ u Srbiji rezultat je dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi ovu vakcinu na toj teritoriji. To je potvrda najbliže saradnje i najvišeg međusobnog poverenja između Srbije i Rusije, zaključio je Popović.

Prema ranijim objašnjenima zvaničnika dogovor koji je postignut sa Rusijom podrazumeva da će se na Torlaku finalizirati proizvodnja ruske vakcine, što znači da će ona biti punjena u bočice koje će potom biti spremne za distribuciju.

Takođe je najavljeno i da bi Srbija mogla do kraja godine da pokrene celokupni proizvodni proces ruske vakcine na Torlaku. Prema podacima sa sajta Javnih nabavki sredinom maja je završen postupak za odbir kompanije koja će raditi Studiju opravdanosti za izgradnju kapaciteta za proizvodnju vakcine na Torlaku. Posao je dobila kuća KPMG, za 6,5 miliona dinara bez PDV u okviru pregovaračkog postupka bez objavljenog javnog poziva, a rok za završetak posla je mesec dana.

Pored Srbije, Rusija je dogovorila proizvodnju svoje vakcine u mnogim zemljama sveta, uključujući Indiju, Tursku, Egipat, Argentinu…

Sputnjik ve vakcina odobrena je za upotrebu u Rusiji još u avgustu prošle godine. Rezultati faze tri kliničkog ispitivanja stigli su nekoliko meseci kasnije pokazavši da je efikasnost vakcine 91,6 odsto. Evropska agencija za lekove (EMA) još uvek nije davala odobrenje za rusko cepivo. Bez obzira na to dve članice EU – Mađarska i Slovačka – odlučile su da dozvole upotrebu sputnjika u svojoj zemlji. Ova vakcina trenutno je odobrena u 70 država sveta.

Dogovor sa Unicefom

Ruski fond za direktne investicije (RDIF) i Unicef potpisali su sporazum o isporuci 220 miliona sputnjik V vakcine, s tim da će isporuke biti moguće nakon što SZO da odobrenje za ovo cepivo, objavio je RDIF. Ruski fond će takođe održati razgovore sa Globalnom alijansom za vakcine i imunizaciju (GAVI) radi razgovora o mogućnosti uključivanja sputnjika V u sistem Kovaks vakcina protiv virusa korona. Fond je u martu objavio da je podneo prijavu za učešće vakcine sputnjik V u ovom međunarodnom programu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Nenad Popović: Na početku nekoliko stotina hiljada vakcina „sputnjik V“”

  1. Trazim Sputnjik vise.Ne pitan za cenu. Treba mi za revakcinaciju! Juce mi je buo termin.Ali nema ni za lek!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.