Nepoznate lokacije 1.000 novih kamera za nadzor 1Foto: Pixabay / ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova ni u jednom zvaničnom dokumentu nije utvrdilo lokacije 1.000 novih kamera za video nadzor u Beogradu, što je suprotno izjavama zvaničnika policije, saopštila je SHARE fondacija.

Informacije o tačnim lokacijama kamera nove generacije koje prepoznaju lica i registracione tablice „nisu sadržane ni u jednom dokumentu”, navodi se u odgovoru Ministarstva na zahtev SHARE Fondacije za pristup informacijama od javnog značaja, što protivreči ranijim tvrdnjama direktora policije da su lokacije stacionarnih kamera već poznate, kao i da je pre odabira lokacija „izrađeno značajno ispitivanje i analiza događanja, pre svega krivičnih dela na teritoriji grada Beograda”.

Na pitanje SHARE Fondacije da li je urađena procena uticaja obrade na zaštitu podataka građana MUP je, umesto odgovora, naveo da još nije počela primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji nameće ovu obavezu.

U odgovoru na zahtev SHARE Fondacije dodaje se i da su svi dokumenti o javnoj nabavci opreme za video nadzor u Beogradu zaštićeni oznakom „poverljivo”, kao i da je za uvođenje eLTE tehnologija u sisteme javne bezbednosti Ministarstvo 2017. godine zaključilo Sporazum o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom Huawei.

Reč je o kompaniji koja je poslednjih godina suočena sa optužbama SAD i pojedinih evropskih zemalja za industrijsku i političku špijunažu u saradnji sa kineskim vlastima.

U SHARE fondaciji podsećaju da u Srbiji do danas nije pokrenut proces izrade zakona koji bi uredio oblast video-nadzora u javnom prostoru. Softver koji se primenjuje u identifikaciji lica poslednje je u nizu tehnoloških dostignuća koje ozbiljno zadiru u prava i slobode građana, i predstavlja važnu temu javne diskusije u demokratijama širom sveta.

Detaljna analiza se može pročitati na sajtu SHARE fondacije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Nepoznate lokacije 1.000 novih kamera za nadzor”

    • Sve to su nepostojece ali iz budzeta naplacene kamere.Iste one koje je Vulin postavio i naplatio u Kosovskoj Mitrovici.Nevidljive kamere za koje je i Severna Koreja zainteresovana.

  1. Da li oni zbilja misle da smo svi mi idioti? Pa nije problem u tome sto snimaju, vec u tome sto koriste softver za PREPOZNAVANJE! A to je ZABRANJENO u svim demokratskim drzavama. Odnossno, kada te snimi obicna kamera potrebno je da policija uz NALOG potrazi prepoznavanje. Ovako, odmah znaju ko si, sta si i GDE si bez sudskog naloga. Nasa policija postaje prava STAZI!

  2. Pa dobro…! Samo da ne budu,po zakonu postavljene narednih 30 godina,ili ne daj boze 200 godina…!? A i nadam se , da se napaju putem kablova…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.