Foto: FI/Piotr Lewandowski

Kako navode u ovom sindikatu, svi prosvetari pogođeni su namerom da se platim razredima prosveta još više potceni.

-Platni razredi važe samo za budžetsku sirotinju, zdravstvo, prosvetu, kulturu i socijalu. Najveće trošadžije kao što su vojska i policija, za njih će biti posebni platni razredi. Agencije i javna preduzeća kao da ne postoje. Prosveta je potcenjena, sa osnovicom i najnižim koeficijentom tu imamo pola minimalca. Zato pitamo, kako država može da plati nekome pola minimalca i zašto to radi – objašnjava potpredsednik NSPRV Dušan Kokot.

Nije u pitanju smao zarada, već je reč o nepravdi, smatra predsednik NSPRV Ranko Hrnjez.

-Ovo je bezobrazluk. Bili smo zagovornici platnih razreda ali za sve budžetske, direktne i indirektne korisnike. Ovde su sada ovim predlogom zakona razvrstali budžetske korisnike u tri grupe, a prosvetu smestili na dno. Povećavaju broj platnih razreda ali ne i budžet, što znači da bi neko dobio veći platu drugome ona mora biti smanjena – objašnjava predsednik NSPRV Ranko Hrnjez.

Prema njegovim rečima, ovakvim potezima biće susprendovan Zakon o radu, prema kome se “za isti rad dobija ista plata”.

– Uvođenjem platnih razreda, za prosvetare prestaje da važi Zakon o radu, a počinje da važi Zakon o javnim službama. Time će se legalizovati situacija u kojoj profesor sa diplomom fakultetom i punom normom ima 50.000 a pripravnik u Agenciji za prekomorkse nesreće sa srednjom školom ima 111.000 dinara platu – kaže Hrnjez.

Šarčević: To nije malo

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je, dan ranije u Zrenjaninu, da prosvetni radnici mogu očekivati povećanje plata od oko 10 odsto, što će biti četvrto od njegovog dolaska na tu funkciju u avgustu 2016. godine,  i značajno će promeniti status zaposlenih u prosveti. Biće to najveće povećanje, uz ono koje će dobiti zaposleni u zdravstvu, rekao je Šarčević odgovarajući na pitanje da li će sindikati biti zadovoljnim tolikim povećanjem.

-To nije malo, za dve godine koliko sam na čelu ministarstva bila su tri povećanja – od deset, četiri i šest odsto. To će biti četvrto povećanje što značajno menja status ljudi kojih rade, a kad govorimo o platnim razredima i svaki zaposleni svojim kvalitetom rada može da napreduje, ako dođe do četvrte katerogije pedagoškog savetnika može imati platu kao redovan profesor univerziteta – rekao je Šarčević.