"Nije filozofski ćutati": Srbija je raj za satiričare 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Žanetić je konstatovao da je u državama gde je teško stanje i diktatura humor „kao ventil“, a da su satiričari „nešto kao pregled Lige šampiona“, rade skraćene verzije velikih humorističkiih emisija, u šta spada većina političkih događaja u Srbiji.

U jednoj sveopštoj apsurdiji, mi mu dođemo kao pregled toga. Ovo je čudna, neopisiva, najneopisivija zemlja, konstatovao je on i to ilustrovao najsvežijim primerom – 26 novootvorenih kilometara autoputa kroz Grdelicu koštalo je 57 miliona evra više jer je projektant „prevideo“ Južnu Moravu.

Kako je istakao Žanetić, posao satiričara dobio je jednu čudnu dimenziju, postali su „libela društva – onaj mehurić koji registruje nenormalno“.

Žanetićev kolega iz satirične emisije PLJIŽ Petrović ocenio je da u Srbiji mnogi ne shvataju satiru, pa ih je tako javno zvao na duel predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz poruku „da možemo da dođemo sva trojica i da će da nas rasturi“.

Ovde je politika sama po sebi postala komična, tako da vi neke stvari ne možete ni da iskarikirate koliko ih oni realizuju. Ja po tribinama pozivam ljude da i dalje glasaju za Vučića, da mi ne bismo ostali bez posla, rekao je Petrović.

Kesić je ironično konstatovao da su gledaoci emisije „24 sata sa Zoranom Kesićem“ razmaženi, jer ako nema dovoljno priloga o Vučiću, razočarani su i napadaju ih.

Kada su teme emisije oštrije, one koje nas više bole, onda je emisija oštrija. Kada su aktuelne teme benignije, onda smo i mi u skladu s tim. I onda čujemo od gledalaca: A, zavrnuli su i vas, prodali ste se, objasnio je on.

Kesić je rekao da on i saradnici teme emisije biraju po tome šta ih nervira kao građane, a tema sledeće će biti otvaranje deonice Koridora 10, jer se od jednog puta napravio spektakl epskih razmera, kome su posvećivane celodnevne emisije na Pinku.

On je dodao da je, pored Pinka, i na javnom servisu stalno korišćena fraza „po prvi put u novijoj istoriji Srbije“, a zna se ko je njen autor – Vučić.