Niko nadležan za smeštaj stanara iz "Bristola" 1Foto: Miroslav Dragojević

Praktično, ove dve državne institucije prebacuju odgovornost jednih na druge, sa obrazloženjem da nisu nadležni za iseljenje i trajno rešavanje stambenog pitanja petnaestak porodica aktivnih i penzionisanih vojnih lica, koji su početkom devedesetih dobili sobe u ovom hotelu kao privremeni smeštaj.

Ministarstvo odbrane prebacuje odgovornost na Direkciju za imovinu tvrdeći da „više nema pravni osnov za upravljanje hotelom „Bristol“, jer je, kako ističu u odgovoru, zaključkom Vlade Republike Srbije iz avgusta 2018. godine prestalo pravo da Ministarstvo odbrane koristi hotel za privremeni, odnosno samački smeštaj, jer je tim zaključkom odlučeno da se hotel preda u nadležnost Republičkoj direkciji za imovinu“.

Sa druge strane, Republička direkcija za imovinu navodi za Danas da Vlada Srbije jeste, istim zaključkom, odlučila da Ministarstvu odbrane prestane pravo korišćenja na predmetnom objektu, ali je tim zaključkom utvrđena i obaveza Ministarstva odbrane da predmetnu nepokretnost preda ovoj Direkciji ispražnjenu od lica i stvari, uz dostavljanje odgovarajućih dokaza o izmirenju svih obaveza nastalih u vezi korišćenja hotela Bristol.

– Nakon ispražnjenja objekta hotela od svih lica i stvari i predaje istog Direkciji od strane Ministarstva odbrane isti će biti u nadležnosti Direkcije, a o daljem raspolaganju predmetnim objektom u svojini Republike Srbije odlučivaće Vlada – istaknuto je u odgovoru Direkcije za naš list.

Dok se državne institucije prepucavaju, oko 15 porodica aktivnih i penzionisanih vojnih lica, kojima je od početka grejne sezone isključeno grejanje, za Danas ističu da tek kada Ministarstvo odbrane isprazni objekat Bristol od lica i stvari i izmiri račune, Bristol prelazi u nadležnost Direkcije za imovinu. Oni i dalje pitaju šta je sa 134 stana koje je Grad namenio za njihovo trajno zbrinjavanje i zašto im ministarstvo nudi samo alternativni smeštaj umesto stanova namenjenih njima, kojim bi se rešio problem zbrinjavanja vojnih lica iz Bristola. Oni napominju da postoji mogućnost da im u Bristolu, gde trenutno borave bez grejanja, bude isključena i struja i voda, jer im već dva meseca ne stižu računi za ove komunalije.

– Stigli su nam računi za novembar u punom iznosu, ali smo ih mi, aktom, vratili da bi bili umanjeni zbog neisporučivanja grejanja. Nisu odgovorili na naš dopis, nisu nam vratili ni račune, niti su nam ispostavili račune za decembar – ističu stanari Bristola i dodaju da „takvo ophođenje prema ljudima nema ni u logorima“.

Ministarstvo odbrane je u odgovoru Danasu istaklo da „rukovodeći se brigom o ljudima i humanim razlozima, a zbog loših vremenskih prilika i niskih temperatura, svim licima koja su u trenutku promene namene objekta „Bristol“ koristila privremeni smeštaj, čak i onim koji nisu ostvarivali prava na smeštaj u bilo kojem vojnom objektu, ponuđen je privremeni smeštaj u nekom od vojnosamačkih hotela“.

Ministarstvo je ukazalo i to da je manji broj stanara, koji prema rečima ministarstva, sada bespravno koristi smeštaj u hotelu „Bristol“, odbio rešenje za privremeni smeštaj koje im je Ministarstvo odbrane ponudilo, već su samo po osnovu činjenice da su smešteni u hotelu „Bristol“ zahtevali dodelu stanova u trajno vlasništvo, što je suprotno propisima kojima je regulisano stambeno zbrinjavanje u Ministarstvu odbrane.

Bez odgovora

List Danas pitao je Ministarstvo odbrane zašto stanovnici Bristola nisu dobili trajni smeštaj u nekom od 134 stanova koje je dodelio Grad Beograd za njihovo zbrinjavanje, umesto što im nudi još jedan privremeni smeštaj, ali do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili odgovor.