Nizak intenzitet gripa u Srbiji 1Ilustracija Foto: Pixabay / Mojpe

Ovogodišnja sezona gripa ima uobičajeni tok. Registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i njegova lokalna rasprostranjenost, saopštio je Batut.

Prema podacima populacionog nadzora, od početka sezone nadzora, registrovano je ukupno 149.875 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je za oko 5,5 odsto manje u poređenju sa istim periodom prethodne sezone (158.554 obolelih).

U poslednjoj izveštajnoj nedelji prijavljeno je 6.512 obolelih, što je za oko 11 odsto manje u poređenju sa prethodnom nedeljom. Najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnim grupama od 0 do 4 (880 obolelih).

U cirkulaciji su potvrđeni virus gripa tip B i virus gripa podtip A(H1)pdm09, sa dominantnim učešćem virusa gripa tip B.

Do sada je potvrđena cirkulacija virusa gripa na teritoriji sledećih okruga: Grada Beograda, Južnobačkog, Severnobačkog, Sremskog, Nišavskog, Šumadijskog, Mačvanskog, Zlatiborskog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog, Kolubarskog, Pomoravskog, Rasin-skog, Raškog, Moravičkog, Braničevskog, Južnobanatskog, Pirotskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Podunavskog, Topličkog okruga i na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.