Škola je izgrađena u okviru projekta „Poboljšajmo stanje u školama“, a zgradu Osnovne škole „Simeon Aranicki“ površine 3.000 kvadratnih metara koja je poklon Evropske investicione banke, đacima je predao na korišćenje Goran Jović, predsednik Opštine.

– Više neće biti muke za vas i vaše roditelje kako da dođete do škole. Kilometri pešačenja do dosadašnje škole „Pinki“ su iza vas. Sada imate svoju školu skoro kod kuće. Verujem da se novoj školi podjednako radujete vi kao njeni đaci, ali i vaši roditelji – pozdravio je đake otvarajući novu školu Goran Jović, predsednik Opštine Stara Pazova.

Đaci ovog staropazovačkog naselja koje se nalazi na periferiji grada kod Železničke stanice svakodnevno su do matične škole „Boško Palkovljević Pinki“ morali da pešače po nekoliko sati u odlasku i povratku. Roditelji su često ukazivali na teškoće kojima su naročito izloženi najmlađi đaci. Uvidevši problem konkurisalo se kod međunarodnih organizacija, a pomoć je ponudila Evropska investiciona banka putem svog projekta u Srbiji „Poboljšajmo stanje u školama“. Izdvojeno je oko tri miliona evra i uz pomoć Vlade Republike Srbije i besplatno ustupljene lokacije koju je dala lokalna samouprava krenula je gradnja. Nakon dve godine škola je završena.

– Imamo jednu od najmodernijih škola u Srbiji – ponosno ističe Svetlana Bursać, v.d. direktora škole. – Građena je po evropskim standardima. Osam učionica, šest kabineta, fiskulturna sala, kuhinja i svi uslovi za osobe sa posebnim potrebama garant su uspeha u savladavanju školskog gradiva – rekla je Svetlana Bursać.

Inače, nova škola „Simeon Aranicki“ dobila je ime po svešteniku SPC koji je službovao u Staroj Pazovi. Prvog radnog dana škola je primila 350 đaka od prvog do osmog razreda, dok projektovani kapacitet iznosi 500 učenika i ovde očekuju da će biti popunjen za nekoliko godina.